Garvinea

Garvinea

Ja, de Garvinea staat graag in de tuin, maar je kunt de plant ook in een sierpot op het terras zetten

Wat is een Garvinea®? Een nieuwe plantensoort? Ja en nee! De Garvinea® is een doorontwikkeling door topkwekers van een Gerbera-soort: Gerbera jamesonii. Die kent iedereen als snij- en vaasbloem, maar de Garvinea® is iets totaal anders. Hij ziet eruit als de bekende eenjarig gekweekte Gerbera, maar Garvinea®’s zijn winterharde vaste planten. De nieuwe eigenschappen zijn zo fantastisch anders, dat je bijna zou kunnen spreken van een nieuwe soort. Vandaar die nieuwe naam: Garvinea®! En wat meer is: deze planten bloeien onafgebroken, van voorjaar tot herfst – drie seizoenen lang kleur!

Een nieuwe tuinplant!
Garvinea®’s  zijn sterke tuinplanten die niet te strenge vorst uitstekend verdragen en het goed doen in zowel de volle grond als potten en bakken. Ideaal dus voor tuin, terras en balkon. Ze bloeien geweldig – door het jaar heen produceren de planten minstens 100 bloemen! Die verschijnen aan sterke, harige stelen ruim boven de grote, groene bladerpol. ’s Winters trekt de plant zich in z’n wortels en terug, maar loopt het volgende voorjaar weer vrolijk uit. Alleen bij strenge vorst is wat winterbescherming nodig. Deze nieuwe eigenschappen konden er worden ingekruist doordat er in de bergen van Zuid-Afrika wilde planten van deze soort werden gevonden die al vorst verdroegen – ook daar kan het hoog in de bergen namelijk flink vriezen!

Inmiddels is er al veel variatie ontwikkeld
De kwekers hebben bepaald niet stilgezeten. De laatste paar jaar zijn er een kleine twintig verschillende rassen uit hun handen gekomen – niet alleen in diverse bloemkleuren: er zijn zelfs al Garvinea®’s met aparte bloemvormen ontwikkeld! Ook verschilt de kleurcombinatie in de bloemen: er zijn inmiddels Gerbera Garvinea®’s met groene en met zwarte harten. Ook zijn ze er met enkele, dubbele, en spider-vormige bloemen. De laatste (de ‘spin’vormen) doen met hun smalle bloemblaadjes nog het meest aan chrysanten denken.  Zo’n spinvorm hebben bijv. de wijnrode bloemen van Gerbera Garvinea® ‘Fleurie’ – de verschillende Garvinea®-rassen hebben namelijk ook weer eigen cultivarnamen gekregen. Zo zijn er de witte ‘Sylvana’, ‘Tinkerbell’ en ‘Catherine’ (alledrie met groen hart), de roze ‘Sweet Sixteen’, de oranje ‘Orangine’ en ‘Jilly’, de gele ‘Isabel’ (met zwart hart), de paarse ‘Sweet Dreams’ (ook met zwart hart), de lichtrode ‘Sophie) en de perzikkleurige ‘Madeleine’ (beide met groen hart) enz.  Zo zijn er meer. De donkerroze ‘Piroska’ heeft een wat vreemde naam gekregen, omdat dat Hongaarse woord ‘Roodkapje’ betekent. Deze nieuwe planten zijn sinds 2009 diverse malen onderscheiden  met belangrijke prijzen en awards in de plantenwereld.

De verzorging is makkelijk
Garvinea®’s stellen weinig eisen aan de grond waarin ze groeien – standaard potgrond en normale tuingrond zijn prima, zolang de grond maar goed doorlatend is. Garvinea®’s kunnen minder goed tegen langdurig natte grond – vooral ’s winters kunnen ze het daar moeilijk mee hebben. Maar je moet ook zorgen dat de grond niet helemaal uitdroogt. Zeker bij Garvinea®’s die in potten of bakken groeien, is regelmatig water geven belangrijk. In de tuin kun je eventueel een mulchlaagje rond de planten aanbrengen. Dat helpt bij sterk uitdrogende gronden om vocht vast te houden. Je kunt goed zien of Garvinea®’s water nodig hebben: als de bladeren wat slap gaan hangen, vragen ze om water. Geef je dat, dan zie het blad al snel weer overeind komen. Geef tijdens de hele bloeiperiode regelmatig wat plantenvoeding in het gietwater (zeker bij planten in potten of bakken). Om de doorbloei te bevorderen kun je uitgebloeide bloemen verwijderen door de stelen ervan onderaan af te breken. De bloemen zijn trouwens ook als snijbloem op de vaas te gebruiken, dus met Garvinea®’s breng je ook een nieuw element in je ‘pluktuin’. De bloemen staan heel lang op de vaas. De planten doen het zowel goed in de volle zon als in lichte schaduw. Houd er rekening mee dat ze ca. 40 cm hoog en 50 cm breed zullen worden. Zorg bij winterse temperaturen onder de minus 5 °C voor winterbescherming.

TIP
Garvinea®’s hebben bijna geen last van ziekten en aantastingen. Ze worden daardoor heel duurzaam – met weinig energiegebruik vrijwel zonder pesticiden – gekweekt en ook in je tuin zul je merken dat deze planten weinig zorg vragen.

In kort bestek
Garvinea®’s waren bij hun introductie een sensatie: de eerste winterharde, van voorjaar tot herfst doorbloeiende Gerbera’s voor tuin, terras en balkon. Echte vaste planten waarvan nu al tientallen rassen bestaan met rode, roze, witte, oranje, paarse en andere kleuren. Rijk bloeiend en ook leuk als snijbloem. Dankbare, makkelijk te verzorgen planten. Een van de beste innovaties van de laatste jaren. Nu bij GroenRijk! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...