Tuinplanten

Een tuin zonder planten is eigenlijk geen tuin te noemen. Groen is prachtig, werkt ontspannend, is goed voor lichaam en geest én nodig om onze planeet draaiende te houden. Bent u op zoek naar een groot aanbod tuinplanten in de omgeving van Gouda? Dan bent u bij GroenRijk Bergambacht aan het juiste adres! Wij hebben een ruim assortiment met prachtige tuinplanten in allerlei varianten. Voor ieder seizoen zijn er vaste planten, maar ook perkgoed, bloembollen, bomen, bodembedekkers en meer te vinden... Wij hebben ons assortiment als volgt ingedeeld:

Om de lente in te luiden en de donkere maanden van het jaar iets kleurrijker te maken, verkopen wij uiteraard ook seizoensplanten:

Tuinplanten | Groenrijk Bergambacht

Mix and match de beplanting: combineer vaste planten met éénjarige planten

Juist het combineren van verschillende soorten tuinplanten maakt uw tuin, balkon of dakterras tot een levendig geheel, waar niet alleen u, maar ook insecten, vlinders en vogels blij van worden. Een goede combinatie bestaat uit planten met verschillende bloeitijden, kleuren, maar ook vormen van bloeiwijze en blad. Zo zijn éénjarige perkplanten goed te combineren met vaste planten. U kunt het verschil al wel raden: éénjarige planten, ook wel perkgoed genoemd, bloeien rijkelijk binnen het jaar dat ze gezaaid zijn. Hun levenscyclus is binnen een jaar afgelopen, in tegenstelling tot de vaste planten. Dit zijn planten die meer dan eens tijdens hun levensduur bloeien én langer dan twee jaar leven. Ook al zullen sommige vaste planten tijdens de winter er niet al te best uitzien, onder de grond maken ze zich klaar voor een nieuwe groeispurt. Wij proberen het voor u als consument zo gemakkelijk mogelijk te maken door ook de vaste planten onder te verdelen in verschillende segmenten. Zo zijn er bijvoorbeeld zonaanbidders, schaduwplanten, struiken, kuipplanten, fruitplanten, water- en moerasplanten. Onze groenexperts matchen u graag met de juiste beplanting voor uw tuin.

Tip: Kuipplanten zijn tropische planten met vaak veel kleur. Deze planten zijn gekweekt in potten, zodat u ze gemakkelijk kunt verplaatsen naar de juiste plek in uw tuin. Het jammere aan kuipplanten is dat deze niet winterhard zijn. Kuipplanten, zoals Tibouchina, Hibiscus, Fuchsia, Abutilon en Lantana moeten dus in het najaar naar binnen. Een vorstvrije ruimte is dan vaak al voldoende. 

Wat is de gemiddelde bloeitijd van vaste planten?

De gemiddelde bloeitijd van een vaste plant verschilt en kan uiteenlopen van drie weken tot drie maanden. Meestal zijn ze op hun hoogtepunt in de zomermaanden. Er zijn echter ook vaste planten die op andere momenten bloeien, zoals in het vroege voorjaar. De met perkgoed gevulde plantenborders zijn meestal het mooist van juni tot augustus. Daarna wordt het vaak een stuk minder aantrekkelijk in de border. U kunt dan kiezen voor vaste planten die een betere spreiding van de bloeitijden hebben, zodat u altijd bloei in de tuin hebt. Zo kunt u extra lang genieten van uw eigen tuin!

Tuinplanten kopen nabij Gouda | GroenRijk Bergambacht

Maak een beplantingsplan

Bent u nog niet zeker van hetgeen u wilt laten groeien en bloeien in de tuin? Wij raden u aan om van tevoren een beplantingsplan te maken: hoe ziet u uw uiteindelijke tuin voor zich? Wat is de grondsoort, wat is de stand van de zon, en matcht dit met de soort beplanting dat u graag zou willen zien? Uiteraard kunt u onze medewerkers altijd om plantadvies vragen. Hoe gevarieerder en levendiger uw tuin, hoe beter dit is voor de biodiversiteit. Mix and match er dus op los, ook qua hoogtes en kleur. Combineer klimplanten met bakken vol voorjaarsbloeiers of maak een groen tapijt van bodembedekkers onder een nieuwe fruitboom. Maar ook bloembollen in combinatie met heesters en rijke bloeiers maken van uw tuin een natuurrijke en bloeiende plek. Zijn uw tuinplanten dan nog wel te zien als één geheel? Zeker, door een aantal soorten, combinaties en kleuren te kiezen en terug te laten komen op meerdere plekken in de tuin ontstaat er juist een prachtige eenheid.

Tuinplanten | Groenrijk Bergambacht

Wat is het verschil tussen zomerbloeiers en winterbloeiers?

Kom langs in onze winkel om het constant veranderende aanbod te bekijken. U zult zien dat er voor elk seizoen planten worden gekweekt die voor kleur in de tuin zorgen. Voor zowel de zomer als de winter zijn er tuinplanten die bloeien, ook wel de zogeheten voorjaar- en zomerbloeiers en de najaar- en winterbloeiers. De winterbloeiers kunnen vaak in de zomer blijven staan en een aantal zomerbloeiers moeten in het najaar naar binnen.

Tuinplanten kopen? Kom naar GroenRijk Bergambacht

Komt u er niet helemaal uit en heeft u advies nodig over de tuinplanten? Kom langs in ons tuincentrum Groenrijk Bergambacht, nabij Krimpen aan den IJssel en Gouda, en vraag advies aan één van onze medewerkers. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen door te bellen naar: 0182-353505 of stuur een e-mail naar info@bergambacht.groenrijk.nl.

Lees meer over eenjarige planten