Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 1 april 2023

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 1 april 2023

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in Bergambacht te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 1 april 2023 (herhaling zondag 2 april) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze toppers uit.

Agapanthus

Agapanthus, ook wel bekend als de Afrikaanse lelie of de Lelie van de Nijl, is een populaire vaste plant die bekend staat om zijn mooie, trompetvormige bloemen in tinten van blauw, paars, wit en roze. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Afrika en is nu wereldwijd te vinden als tuinplant.

Agapanthus planten zijn vrij gemakkelijk te kweken en vereisen weinig onderhoud. Ze geven de voorkeur aan volle zon of halfschaduw en goed doorlatende grond. De planten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme, droge periodes.

Er zijn twee soorten Agapanthus: de grote, bolvormige Agapanthus africanus en de kleinere, compacte Agapanthus praecox. Beide soorten worden vaak gebruikt als borderplanten of in potten op terrassen en balkons.

Agapanthus bloeit meestal in de zomer, hoewel dit kan variëren afhankelijk van de locatie en het klimaat. De bloemen worden vaak gebruikt in boeketten en als snijbloemen vanwege hun lange stengels en opvallende schoonheid.

Een interessant feit over Agapanthus is dat sommige soorten giftig zijn voor huisdieren zoals katten en honden, dus als u huisdieren heeft, is het belangrijk om te controleren of de plant die u koopt niet giftig is voordat u hem in uw tuin plant. De Agapanthus is te vinden op de buitenafdeling van ons tuincentrum in Bergambacht.

Begonia Ferox - Troll

Begonia ferox is een soort van de Begonia plantenfamilie, die oorspronkelijk uit het noorden van India en Bhutan komt. Het is een opvallende plant met unieke kenmerken die het onderscheiden van andere Begonia soorten.

De naam "ferox" betekent "wild" of "woest" in het Latijn en verwijst naar de opvallende bladeren van de plant. De bladeren zijn groot en leerachtig, met een donkergroene kleur en doornachtige uitsteeksels langs de randen. Dit geeft de plant een exotische uitstraling en maakt het een populaire keuze voor liefhebbers van ongebruikelijke planten.

Begonia ferox is een langzaam groeiende plant die gedijt in een warme en vochtige omgeving. Het vereist matig licht en moet beschermd worden tegen direct zonlicht, vooral tijdens de heetste uren van de dag. Het heeft regelmatig water nodig, maar de grond mag niet te nat blijven, anders kan dit leiden tot wortelrot.

Hoewel Begonia ferox niet zo bekend is als sommige andere Begonia-soorten, is het een prachtige plant om aan uw verzameling toe te voegen als u houdt van ongewone en exotische planten. Het is echter belangrijk om te weten dat Begonia ferox giftig is voor huisdieren en mensen bij inname.

Deze opvallende Begonia is terug te vinden op de binnenafdeling van ons tuincentrum in Bergambacht.

Phlebodium Blue Star

De Phlebodium Blue Star is een plant uit de welbekende Air So Pure Collectie. Dit houdt in dat de Phlebodium een luchtzuiverend karakter heeft. Deze kamerplant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, maar is ook teruggevonden in de moerassen van Florida. Daar sprak met over het zilveren blad van de Phlebodium wat in de nacht het licht van de maan en de sterren weerkaatst.

De Phlebodium, of blauwvaren, is een zogenaamde epifyt. Dit zijn planten die op de stammen van bomen groeien zonder hieraan voedingsstoffen te onttrekken. De Phlebodium Blue Star doet haar naam eer aan. Het is een echte 'Star’ met haar mooie grijs blauwe golvende bladeren die op veren lijken. Dankzij de fraaie bladeren straalt ze luxe en rust uit, hierdoor past ze perfect in de sfeer van Kerst en de winter.

Zet de blauwvaren het liefst in de halfschaduw en vermijd direct zonlicht. De Phlebodium vraagt eens per week wat water en staat graag in een licht vochtige grond. U vindt de Phlebodium Blue Star op onze kamerplanten afdeling in Bergambacht.

Rhododendron Bollywood®

Rhododendron 'Bollywood' is een tuinplant uit de heidefamilie en is een populaire keuze vanwege zijn prachtige en opvallende bloemen. Het is een groenblijvende struik die in het voorjaar bloeit met grote, roze bloemen met een geeloranje vlek in het midden van elke bloem.

'Bollywood' is een relatief compacte Rhododendron-variëteit, die doorgaans niet veel groter wordt dan 1 meter hoog en 1,5 meter breed. Het heeft donkergroene bladeren die een mooie achtergrond vormen voor de heldere bloemen.

Rhododendron 'Bollywood' houdt van een vochtige, zure grond en een schaduwrijke plek. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen, met regelmatig water geven en bemesten, vooral in de lente wanneer de plant in bloei staat.

De 'Bollywood' is een winterharde plant, maar kan wel lijden onder strenge vorst. Het is daarom belangrijk om de plant te beschermen tegen extreme kou, bijvoorbeeld door mulch rond de basis aan te brengen.

Als je op zoek bent naar een prachtige en gemakkelijk te onderhouden struik met opvallende bloemen, is Rhododendron 'Bollywood' een uitstekende keuze voor uw tuin. Kom hem bewonderen op de buitenafdeling van ons tuincentrum in Bergambacht.

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in Bergambacht om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...