Mandeville, de zomer in bloemvorm!

Mandeville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Mandeville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Mandeville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Mandeville is niet haar enige naam…

Ging er bij Mandeville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Mandevilla Mandeville, Chileense Jasmijn of Dipladenia. De Mandeville planten die je bij GroenRijk vindt zijn ontstaan door veredeling. Ze zijn dus beter afgestemd op Hollandse omstandigheden. Vanaf de vroege zomer tot in de late herfst zul je versteld staan van de prachtige witte, intens roze en fel rode trompetvormige bloemen die ze produceren. Het glanzende ovale diepgroene blad maakt het plaatje compleet.

 

Mandeville, van oerwoud tot kuipplant  

Het is niet zo vreemd dat de Mandeville zich lekker voelt in de warmte. Van oorsprong komt ze uit het oerwoud van Centraal- en Zuid-Amerika. Omdat er in een oerwoud vooral gefilterde zon is, is een luwe half-zon plek het meest passend. Sproei geregeld. Een lichtvochtige omgeving benadert haar herkomst het meest. Zorg dat water goed kan weglopen.

 

Geleidelijk laten wennen

Mandeville is een terras- en balkonplant die je het beste in een flinke pot of kuip zet. Zo kan je haar makkelijk verplaatsen. Als je haar geleidelijk laat wennen aan temperatuurverschillen blijft ze uitstekend in haar hum. Dat laat ze zien door de vele bloemen en ranken die ze aanmaakt. In het oerwoud kunnen Mandeville struiken wel 4 tot 5 meter hoog worden. In pot gelukkig niet. Waar zou je haar kunnen laten tijdens het overwinteren?

 

Zo kun je je Mandeville overhouden

Wie wat bewaart heeft wat… Een Mandeville is niet winterhard, maar je kunt haar eenvoudig overhouden voor volgend jaar. Als het seizoen op zijn eind loopt (oktober), laat je haar overwinteren op een lichte plek die boven de 10 graden blijft. Knip eventueel de ranken weg die te lang geworden zijn. Af en toe wat water geven is voldoende. In het voorjaar, als je nieuw leven ontdekt, geef je meer water. Voeg richting de zomer elke twee weken terras- of kuipplantenmest toe. Is de plant toe aan een grotere kuip? Doe dat dan ook in het voorjaar. Verse potgrond erbij en je Mandeville is zomerklaar. Precies die Mandeville planten staan ook voor je klaar bij GroenRijk!

 

Tip!

Heb je geen plek om de Mandeville te laten klimmen? Laat hem dan hangen. Ruimte is het belangrijkst!

 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...