Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 4 maart 2023

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 4 maart 2023

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in Bergambacht te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 4 maart 2023 (herhaling zondag 5 maart) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze toppers uit.

Daphne Perfume Princess

Daphne is een prachtige tuinplant die bekend staat om haar geurige bloemen en groenblijvende bladeren. Deze plant behoort tot de familie van de Thymelaeaceae en is afkomstig uit Azië en Europa. Er zijn verschillende soorten Daphne, waaronder de populaire Daphne Perfume Princess uit de aflevering van deze week.

Daphne is een langzaam groeiende struik die meestal niet hoger wordt dan een meter. De plant heeft een compacte vorm en produceert in het voorjaar clusters van kleine, geurige bloemen die variëren in kleur van wit tot roze en paars. De bloemen van sommige soorten hebben een intense en bedwelmende geur die zelfs op een afstand waarneembaar is.

Naast haar bloemen staat Daphne ook bekend om haar groenblijvende bladeren die het hele jaar door aan de plant blijven zitten. De bladeren zijn donkergroen en glanzend en kunnen in sommige gevallen ook leerachtig aanvoelen.

Daphne is een relatief gemakkelijke plant om te verzorgen, maar heeft wel een paar specifieke behoeften. Zo houdt deze plant van een vochtige, goed doorlatende bodem en een lichtzure grond. Daphne kan niet goed tegen droogte en heeft ook niet graag natte voeten, dus het is belangrijk om haar in de juiste omstandigheden te planten. Daarnaast houdt Daphne van een beschutte standplaats in halfschaduw of schaduw. Volle zon kan haar bladeren beschadigen.

Hoewel Daphne een relatief kleine en langzaam groeiende plant is, kan ze toch een grote impact hebben in de tuin. Haar geurige bloemen en groenblijvende bladeren maken haar tot een waardevolle aanwinst voor elke tuin. Bovendien is Daphne ook een populaire plant vanwege haar vermogen om bijen en andere bestuivende insecten aan te trekken. U vindt de Daphne Perfume Princess op de buitenafdeling van ons tuincentrum in Bergambacht. 

Zantedeschia

Zanthedeschia, ook wel bekend als de Calla of Aronskelk, is een populaire kamerplant die geliefd is vanwege haar opvallende bloemen en sierlijke bladeren. Deze plant behoort tot de familie Araceae en is afkomstig uit Zuid-Afrika.

Zanthedeschia's hebben grote, trompetvormige bloemen die op lange, stevige stelen groeien. De bloemen variëren in kleur van wit tot geel, roze en rood en hebben een kenmerkende geur. De bloemen worden omringd door glanzende, hartvormige bladeren die een opvallend patroon hebben en in sommige gevallen ook gevlekt zijn. 

Zanthedeschia's zijn over het algemeen gemakkelijk te verzorgen en gedijen goed in een vochtige omgeving met veel licht. De plant heeft wel wat extra aandacht nodig om te zorgen dat ze gezond blijft. De plant houdt van een licht vochtige grond en kan niet goed tegen overmatig water geven, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Het is daarom belangrijk om te wachten tot de bovenste laag van de grond droog is voordat je de plant opnieuw water geeft. 

In de lente en de zomer bloeit de Zanthedeschia volop en heeft ze wat extra voeding nodig. Gebruik hiervoor een meststof speciaal voor bloeiende kamerplanten en volg de instructies op de verpakking. In de herfst en winter gaat de plant in rust en heeft ze minder voeding nodig. Deze opvallende kamerplant is terug te vinden op de binnen afdeling van ons tuincentrum in Bergambacht. 

Monstera minima

De Monstera minima is een relatief nieuwe en trendy kamerplant die snel aan populariteit wint. Deze plant is afkomstig uit Zuidoost-Azië en behoort tot de familie van de Araceae, net zoals de populaire Monstera deliciosa.

De Monstera minima heeft hartvormige bladeren die lijken op die van de Monstera deliciosa, maar zijn kleiner en hebben een unieke vorm met golvende randen. De bladeren zijn donkergroen van kleur en hebben soms kleine perforaties. De plant groeit snel en kan binnen enkele jaren een lengte van 1 meter bereiken. Het unieke van deze plant is dat hij al van jongs af aan gaten in de bladeren laat zien. Dit is in tegenstelling van de populaire Monstera deliciosa.

De Monstera minima is een gemakkelijk te verzorgen kamerplant en gedijt goed in een vochtige omgeving met veel licht. De plant houdt van een licht vochtige grond en kan niet goed tegen overmatig water geven, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Het is daarom belangrijk om te wachten tot de bovenste laag van de grond droog is voordat je de plant opnieuw water geeft. Daarnaast houdt de Monstera minima van een warme omgeving en kan ze niet goed tegen tocht.

De Monstera minima is een klimplant en heeft daarom ondersteuning nodig om te kunnen groeien. U kunt haar bijvoorbeeld tegen een stok of rek laten groeien of haar laten hangen. Door haar snelle groei is het wel belangrijk om haar regelmatig te snoeien om haar compact en gezond te houden. Doet u dit niet, dan kunt u genieten van de hangende en dansende ranken van de plant die over de tafel lopen.

U vindt de Monstera minima, net als de populaire Monstera deliciosa op de kamerplanten afdeling van ons tuincentrum in Bergambacht. 

Akebia quinata of Schijnaugurk

De Akebia quinata, ook wel bekend als de schijnaugurk of vijfbladige akebia, is een klimplant die afkomstig is uit Oost-Azië. De plant behoort tot de familie van de Lardizabalaceae en wordt veel gebruikt als sierplant vanwege haar opvallende bloemen en bladeren.

De Akebia quinata heeft vijfbladige bladeren die groen zijn en soms een paarse tint hebben. In de lente produceert de plant kleine, paars-roze bloemen die in trosjes aan lange stelen hangen. De bloemen verspreiden een zoete geur en trekken bijen en vlinders aan. Na de bloei ontstaan er eetbare, langwerpige vruchten die qua uiterlijk lijken op augurken. De vruchten hebben een zoete smaak en worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken.

De Akebia quinata is een gemakkelijke klimplant die goed groeit in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot volle zon. De plant kan tot 10 meter hoog worden en heeft ondersteuning nodig om te kunnen groeien. U kunt haar bijvoorbeeld tegen een muur, pergola of schutting laten groeien of haar laten klimmen in een boom.

De Akebia quinata is een winterharde plant en kan goed tegen lage temperaturen. In de winter verliest de plant haar bladeren, maar in de lente komt ze weer tot leven met haar opvallende bloemen en nieuwe bladgroei.

Deze opvallende klimplant is te vinden op de buitenafdeling van ons tuincentrum in Bergambacht.

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in Bergambacht om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...