Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 10 december 2022

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 10 december 2022

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in Bergambacht te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 10 december 2022 (herhaling zondag 11 december) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze toppers uit.

Poinsettia Robyn

Als er een plant is die ons een kerstgevoel geeft is het de Poinsettia wel. De Poinsettia, ook wel bekend als de Kerstster, is een prachtige kamer- en tuinplant die gekleurde bloemen geeft. Poinsettia’s in huis houden van een zonnige, warme standplaats. De ideale temperatuur is tussen de 15 en 22 graden.

In Nederland is direct zonlicht in de winter geen probleem. Ze houden alleen niet van natte voeten, dompel ze daarom eens per week onder in water maar vergeet niet het overtollige water na 15 minuten weg te laten lopen. Zorg dat de Poinsettia niet aan toch wordt blootgesteld. Een Poinsettia is een prachtige verschijning, maar wel kwetsbaar.

De schutbladeren van Poinsettia's kunnen worden gebruikt als prachtige snijbloemen in boeketten of bloemstukken. Zo kunt u bijvoorbeeld een prachtig kerststuk voor op tafel maken met verschillende kleuren Poinsettia’s. Zowel de snijbloemen als de Poinsettia zelf zijn ook nog eens zeer lang houdbaar.

De Poinsettia Robyn Red, Robyn Pink, Robyn White en Robyn Marble zijn uiteraard te vinden op de kamerplanten afdeling van ons tuincentrum in Bergambacht.

Pinus Pinea of Mini Kerstboom

De Pinus Pinea Silver Crest kent u wellicht beter als de mini kerstboom. De Pinus is een pot gekweekte miniboom met een prachtig blauwe gloed die zijn naalden niet laat vallen. Een Pinus Pinea is daarom een geweldige keuze als plant voor in de woon- of slaapkamer. Zijn de kerstdagen voorbij, maar wilt u nog geen afscheid nemen van uw Pinus? Dan kunt u deze in de tuin planten. De Pinus groeit in een volwassen stadium namelijk uit tot een prachtige parasol-den.

De Pinus Pinea is, net als andere kerstplanten zoals de Poinsettia en Schlumbergera, te vinden op de kamerplanten afdeling van ons tuincentrum in Bergambacht.

Leuk om te weten! De naalden van de Pinus Pinea maken een heerlijke winterse kop thee. Laat de naalden zo’n twee weken drogen, kook ze in een pannetje water, even zeven en genieten maar.

Viburnum Tinus

De Viburnum, ook wel bekend als de sneeuwbal, is een populaire plant in de winter. De variëteit Viburnum Tinus is een wintergroene heester met een lange bloei. Deze tuinplant geeft van oktober tot april prachtige bloemen. De roze knoppen komen na verloop van tijd uit als witte bloemen. Ook de donkere bloemknoppen geven veel sierwaarde. Het blad is mooi donkergroen en glanzend en na de bloei ontstaan donkerblauwe bessen.

De Viburnum Tinus groeit langzaam en blijft gedurende de groei compact. Deze wintergroene heester kunt u daarom goed toepassen als haag, kleine boom of op zichzelf. U geniet niet alleen van de prachtige kleuren, maar ook van een heerlijk aroma wanneer de Viburnum Tinus gaan bloeien. De Viburnum geeft de voorkeur aan een plekje in de halfschaduw, dan geeft hij de meeste bloemen. Maar ook op een plek met meer schaduw zal de Viburnum het goed doen. De bloei kan dan wat minder uitbundig zijn.

De Viburnum Tinus vindt u terug op de tuinafdeling van ons tuincentrum in Bergambacht.

Phlebodium Blue Star

De Phlebodium Blue Star is een plant uit de welbekende Air So Pure Collectie. Dit houdt in dat de Phlebodium een luchtzuiverend karakter heeft. Deze kamerplant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, maar is ook teruggevonden in de moerassen van Florida. Daar sprak met over het zilveren blad van de Phlebodium wat in de nacht het licht van de maan en de sterren weerkaatst.

De Phlebodium, of blauwvaren, is een zogenaamde epifyt. Dit zijn planten die op de stammen van bomen groeien zonder hieraan voedingsstoffen te onttrekken. De Phlebodium Blue Star doet haar naam eer aan. Het is een echte 'Star’ met haar mooie grijsblauwe golvende bladeren die op veren lijken. Dankzij de fraaie bladeren straalt ze luxe en rust uit, hierdoor past ze perfect in de sfeer van Kerst en de winter.

Zet de blauwvaren het liefst in de halfschaduw en vermijd direct zonlicht. De Phlebodium vraagt eens per week wat water en staat graag in een licht vochtige grond. U vindt de Phlebodium Blue Star op onze kamerplanten afdeling in Bergambacht.

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in Bergambacht om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...
Elk jaar meer Hortensia!

Juni is op en top hortensia tijd. Daarom is de Hydrangea macrophylla, ofwel Bolhortensia of Boerenhortensia met extra veel bloemen deze week extra voordelig.

 

Hortensia’s, ze bloeien weer!

Het is onvoorstelbaar hoeveel grote kleurrijke bloemen Hortensia’s weten te produceren. Bij Boerenhortensia’s gaat de bloei gemakkelijk 8 tot 10 weken aaneengesloten door. Zeker als je geregeld wat plantenvoeding toevoegt blijven horte...

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...