Energiezuinige kerstverlichting

Energiezuinige kerstverlichting

Een sfeervolle huiskamer of tuin, met van die mooie kerstlichtjes? Dat kan ook energiezuinig! Ook bij GroenRijk kan je terecht voor sfeervolle kerstverlichting. Dat is goed voor de energienota en het milieu!

Hoe meer stroom je kerstlampjes verbruiken des te groter het effect op het milieu. Wil je nieuwe lampjes voor in de boom kopen? Kies dan voor zuinige led-kerstlampjes en zet ze uit als niemand van de versiering geniet. Led is net zo feestelijk en kost minder elektriciteit. Zo bespaar je op de energierekening en komt er minder broeikasgas (CO2) vrij.

Milieudruk van kerstverlichting

Tot 99 procent van de milieudruk van verlichting ontstaat door het elektriciteitsgebruik van de lamp. Het maken van de lampjes zorgt ook voor milieuvervuiling, maar dit weegt lang niet op tegen de invloed van het stroomverbruik.

Elektriciteit wordt in Nederland grotendeels opgewekt via de verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas en steenkool. Hierbij komt veel CO2 vrij en dat draagt bij aan klimaatverandering. Bij elektriciteitsproductie komen ook vervuilende stoffen vrij, zoals zwaveldioxide, stikstofoxide en kwik. 

Als gevolg van de Europese richtlijn Ecodesign verdwijnen gloeilampen uit de schappen; de richtlijn geldt echter niet voor kerstverlichting. Ledverlichting gaat daarentegen heel efficiënt met energie om. Kerstlampjes met ledjes zijn ongeveer 7 keer zuiniger dan kerstverlichting met gloeilampjes. Door het lagere elektriciteitsverbruik, is de uitstoot van broeikasgassen en vervuilende stoffen minder (en de elektriciteitsrekening lager).

Onzuinige lampen verdwijnen uit de schappen als gevolg van de Ecodesign-richtlijn, maar deze regel geldt niet voor kerstverlichting. Let dus goed op bij aanschaf, want onzuinige kerstverlichting ligt nog in de winkel. Het vermogen in Watt geeft aan hoeveel stroom de verlichting gebruikt. Dat kun je terugvinden op de verpakking. Ook staat er meestal duidelijk op als het om ledverliching gaat.

Timer voorkomt onnodig stroomverbruik

Met behulp van een timer, kun je instellen op welk moment de kerstverlichting automatisch aan en uit gaat. Zo voorkom je dat de verlichting onnodig blijft branden. Je kunt natuurlijk ook handmatig of via een een schakelaar de kerstverlichting uitdoen, maar let dan wel op de transformator. 

Transformator kerstverlichting

Sommige soorten kerstverlichting werken op een lage spanning en zijn daarom voorzien van een transformator. Vooral oudere transformators hebben last van sluipverbruik: ze verbruiken ook stroom als het licht uit staat. Je stopt dit sluipverbruik door de stekker uit het stopcontact te halen, of door een schakelaar te plaatsen tussen de transformator en het stopcontact. Nieuwe transformatoren hebben een heel laag sluipverbruik.

Kerstverlichting vergelijken

Kerstverlichting is er in alle soorten en maten. Wat je mooi of gezellig vindt is voor iedereen anders. In de tabel hieronder ontdek je het verschil in energiegebruik tussen led-lampjes en ouderwetse gloeilampjes per type kerstverlichting. Tussen binnen- en buitenlampjes bestaat nauwelijks verschil in energieverbruik daarom staan die hier niet apart vermeld.

Met 95% minder stroom hetzelfde sfeerlicht

Stel dat je tijdens de kerstperiode de volgende onzuinige lichtjes laat branden:

  • een kerstboom met een snoer van twintig gloeilampjes (vermogen 25 W);
  • een kerstster met een gloeilamp (25 W);
  • een 10 meter lange lichtslang (160 W) aan de gevel;
  • 100 buitenlampjes (25 W) in een boom.
  • Met de hierboven beschreven kerstverlichting verbruik gedurende de kerstperiode (30 dagen) 170 kWh. Stel je zet de lichten op een timer dan scheelt dat 120 kWh en wordt het verbruik 50 kWh. De duurzaamste keuze is led en een timer. Dan is je verbruik nog maar 7 kWh, dat scheelt dus 95% ten opzichte van 170kWh.

Bron: https://www.milieucentraal.nl

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...