Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 26 november 2022

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 26 november 2022

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in Bergambacht te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 26 november 2022 (herhaling zondag 27 november) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze tuintoppers uit.

Cyclamen

De cyclaam die het tot kamerplant heeft geschopt komt oorspronkelijk uit Perzië, het huidige Iran. Filosoof Plato beschreef de plant al in de 4de eeuw voor Christus. De cyclaam is een kleurrijke bloeier en fleurt uw woonkamer in de winter helemaal op. 

Om de cyclaam de kans te geven goed te groeien verwijdert u uitgebloeide bloemen en dode bladeren. Dan kan de plant al haar energie in de nieuwe bloemen steken. Verder is de cyclaam een heel gemakkelijke kamerplant. Plaats de cyclaam op een lichte plek, maar niet in de felle zon en houd de potgrond altijd een beetje vochtig. Geef hem van onder op een schoteltje water. De cyclaam bestaat namelijk uit heel veel kleine bolletjes. Als die te nat worden, kunnen ze gaan rotten en gaat uw cyclaam dood. Als u de cyclaam van onder water geeft (dompelen), krijgt hij nooit te veel. In de winter vraagt de cyclaam twee maal per maand wat mest.

Leuk om te weten over de cyclaam: bij droge lucht in huis zorgt de cyclaam voor meer luchtvochtigheid. De cyclaam heeft van nature een gunstig effect op droge ogen en geprikkelde luchtwegen. Uiteraard is deze prachtige kamerplant, in verschillende kleuren, verkrijgbaar op onze afdeling kamerplanten. Kom langs bij ons tuincentrum in Bergambacht voor deze en andere bloeiende kamerplanten.

Leucothoe walteri ‘Rainbow’

De kleine heester Leucothoe wordt ook wel de Druifheide genoemd. Deze bijnaam heeft de borderplant te danken aan de kleine trosjes witte bloemen die hij maakt in de maanden april en mei. De Leucothoe is een populaire tuinplant dankzij de grote sierwaarde die hij met zich mee brengt. De mooie vorm, bloeiwijze en roze bladkleur maken de Druifheide een bodembedekker. 

De Leucothoe walteri ‘Rainbow’ is een winterharde tuinplant die temperaturen tot wel -20℃ kan verdragen. In een voedselrijke, zandige bodem doet deze heide het het beste. De Leucothoe verlangt een plekje uit de volle zon. Deze plant zet u het beste in gefilterd licht van andere planten of op een plekje met halfschaduw. 

De Leucothoe is familie van de Ericaceae. In deze plantenfamilie komen veel tuintoppers voor. Denk bijvoorbeeld aan de Rhododendron, Azalea, Gaultheria en Camelia. De Leucothoe walteri ‘Rainbow’ is een sterke, groenblijvende tuinplant waar u jaarrond plezier van heeft. U vindt deze, en andere winterharde tuinplanten, op onze tuinplanten afdeling in Bergambacht. 

Monstera Obliqua

De monstera, ook wel gatenplant genoemd, is te herkennen aan zijn bijzondere bladeren. De gaten in de bladeren van de monstera zijn van nature ontstaan en niet door etende insecten zoals veel mensen denken. Wanneer de monstera ouder wordt maakt de plant ranken met bladeren er aan. U kunt deze prima naar beneden laten groeien, maar u kunt ze ook opbinden om de monstera omhoog te laten groeien. In unieke gevallen kan de monstera een witte bloem laten groeien, deze verspreidt de zoete geur van een ananas. 

Van oorsprong komt de Monstera uit de tropische regenwouden in Midden- en Zuid Amerika. In de regenwouden kruipt de monstera vooral over de grond, aangezien daar de meest schaduwrijke plek is. Tussen de 17 en 26◦C voelt de monstera zich het prettigst. Hoe vochtiger en warmer de lucht is, hoe groter de bladeren van de monstera worden. Af en toe mogen de bladeren bespoten worden met een plantenspuit. 

De monstera is super populaire kamerplant en is gewoon te vinden tussen de andere groene kamerplanten in ons tuincentrum in Bergambacht. 

Prunus lusitanica Angustifolia

De Prunus lusitanica Angustifolia, oftewel de Portugese laurier is een prachtige, groenblijvende haagplant met dikke, leerachtige bladeren. Het is een makkelijke plant, die op vrijwel alle grondsoorten goed groeit. De wintervaste bladeren zijn ongeveer zes centimeter lang en in het voorjaar verschijnen er mooie, witte bloemtrossen. De populaire Portugese Laurier voorziet uw tuin van extra beschutting en privacy en eenmaal aangeslagen is de haag onderhoudsarm.

De Portugese Laurier is ook uitstekend als wintergroene solitair te gebruiken in uw tuin. De Portugese laurier krijgt witte bloemen in opgaande trossen in de zomer. Indien u de Prunus lusitanica 'Angustifolia' (Portugese laurier) als haagplant gebruikt adviseren wij om de plant tweemaal per jaar te snoeien voor een mooie compacte haag. De eerste keer in april (na de nachtvorst) en een tweede keer eind september, zodat de haag mooi strak het najaar en winter ingaat.

U vindt de Prunus, net als meer haagplanten, struiken en bomen, op de buitenafdeling van ons tuincentrum in Bergambacht. 

Tillandsia usneoides Jellyfish

Deze Tillandsia is een combinatie van een zee-egel schelp en een airplant. Het is een heel bijzonder aanzicht en daarom ook een echte eyecatcher in ieder interieur. Deze zogenoemde ‘airplant’ geeft u water door het 1 á 2 keer per week te besproeien met water. Verder hoeft u er alleen maar naar te kijken en van te genieten! Gun de Tillandsia Jellyfish een beetje daglicht en wat liefde. Deze Jellyfish airplant is leuk om te geven en te krijgen!

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in Bergambacht om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...