Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 22 oktober 2022

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 22 oktober 2022

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in Bergambacht te koop zijn? U vindt ze na uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 22 oktober 2022 (herhaling zondag 23 oktober) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze tuintoppers uit.

Spathiphyllum ‘Sweet Lauretta’ 

De Spathiplyllum (Lepelplant) komt uit de tropische regenwouden van Venezuela en Colombia, waar deze groeit aan de waterkant op schaduwrijke plekken. Daarom is de Spathiphyllum gewend aan een hoge luchtvochtigheid en warmere temperaturen. Ook is de Lepelplant een bekende in de categorie Air So Pure. Deze plant is namelijk een van de bekendste luchtzuiverende planten die we in Nederland kennen. De Spathiphyllum kan met behulp van zijn bladmondjes op natuurlijke wijze schadelijke stoffen als Formaldehyde en Co2 afbreken. 

De Spathiphyllum is sierlijk, sterk en makkelijk in onderhoud en kan meerdere keren per jaar bloeien. Deze prachtige plant zet u het beste op een plek met half schaduw, in vochtige aarde. De ‘Sweet Lauretta’ heeft prachtige, brede matgroene bladeren en is daarmee de grote broer van de Spathiphyllum ‘Vivaldi’. De Spathiphyllum is het uitgangspunt geweest voor het het merk Air So Pure: wetenschappelijk bewezen luchtzuiverende planten van uitstekende kwaliteit. In ons tuincentrum in Bergambacht vindt u een speciale afdeling met nog meer planten uit de Air So Pure collectie.

Garden Cyclaam - cyclamen voor buiten

De cyclaam is voor velen de vaste vensterbankplant. Maar wist u dat de cyclaam ook een prima tuinplant is? Van eind augustus tot aan de eerste vorst is de Garden Cyclaam uitermate goed geschikt voor buiten. In een handomdraai fleurt u er uw balkon of terras mee op. En nog redelijk zorgeloos ook omdat de Garden Cyclaam buiten veel minder water nodig heeft.

En een echte tuinplant is het! Staat de Garden Cyclaam eenmaal buiten, dan voelt de Garden Cyclaam zich goed en wilt de plant niet meer naar binnen. Dit geldt ook andersom. Zodra u de Garden Cyclaam thuis heeft, zet u deze gelijk op het balkon of terras. Anders wordt het lastig wennen aan het temperatuurverschil. Eenmaal gewend kan de Garden Cyclaam zelfs de Nederlandse winters overleven!

Aeschynanthus ‘Rasta’ - hangplant

De Aeschynanthus ‘Rasta’ wordt ook wel Schaamrood of Lipstickplant genoemd. De naam Aeschynanthus, uit het Grieks vertaald, betekent namelijk “met bloemen die zich schamen voor hun hoogrode kleur”. En het zijn precies die prachtige, felrode bloemen waaraan deze plant te herkennen is. 

Van oorsprong komt de Aeschynanthus uit de tropische regenwouden in Azië wat de plant doet opbloeien bij een hoge luchtvochtigheid. Deze ‘Rasta’ komt het beste tot zijn recht in een hangpot waar het grote volume van deze plant goed de ruimte heeft. De plant wordt standaard verkocht in een hangpot, maar u kunt er zelf ook een leuke pot bij kopen in ons tuincentrum in Bergambacht. De Aeschynanthus houdt van fel licht en staat graag in vochtige grond. In de zomer, doet u er goed aan de bladeren van de Lipstickplant ook regelmatig te besproeien met een plantenspuit. In de winter kunt u de plant verwaarlozen, dan is de Aeschynanthus in winterrust. 

Perenboompjes

Niks lekkerder dan fruit uit eigen tuin. In een handomdraai een fruitsalade of heerlijke smoothie op tafel. Een perenboompje is een van de fruitbomen die prima in een pot groeit en dus op ieder balkon of terras past. 

  • Conference 

Een Conference perenboom wordt ook wel de ‘patio’ boom genoemd. Hij groeit namelijk recht omhoog, vindt een pot fijn en is zelfbestuivend. Dit laatste betekent dat de perenboom niet naast een andere boom hoeft te staan om bestuift te worden, dat regelt de Conference allemaal zelf!

De Conference is een sappige handpeer, die jaarrond in de supermarkt ligt. En deze kunt u nu ook in eigen tuin laten groeien. U koopt de jonge boom bij ons tuincentrum in Bergambacht, maar voor eigenaren van grote tuinen zijn er ook zaadjes om zelf een fruitboom te zaaien. Een Conference snoeit u in de winter of net na de bloei. De verticale takken dienen weggeknipt te worden om de groei van de perenboom te bevorderen. In de herfst vraagt de Conference een beetje organische meststof. Zo heeft u vanaf midden september opnieuw vruchten aan de boom.

  • Doyenné du Comice

Een andere makkelijke perensoort is de Doyenné du Comice. Ook deze peer is zelfbestuivend en zeer makkelijk te onderhouden. Ook deze fruitboom snoeit u in de winter of net na de bloei eind oktober en vraagt enkel wat organische mest in de herfst. 

Met de Doyenné du Comice maakt u een heerlijke fruitsmoothie! In een blender mixt u de peer samen met ander fruit, zoals een appel of banaan, een snufje kaneel, een eetlepel honing en 250 ml yoghurt tot een glad geheel. Gezond en heerlijk verfrissend. 

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in Bergambacht om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...
Hangertje hangertje aan de wand...

… wie is je allermooiste plant? Bij GroenRijk zijn deze week weer diverse wandhangers binnengekomen. Ze zijn goed gevuld met divers perkgoed, zoals Vlijtig Liesje, Lobelia en Calibrachoa. Ook zijn er schitterende hangers met een combinatie van verschillende bloeiers. Waar de Bacopa rijkelijk over de rand gutst, zoekt de Verbena juist weer de hoogte op. Dat geeft het speelse effect waar een zomertuin om vraagt!

 

Snel kleur aan de...

Lees meer...