Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 28 mei 2022

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 28 mei 2022

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in Bergambacht te koop zijn? U vindt ze na uitzending in het speciale vak op de plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de uitzending van afgelopen zaterdag gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 28 mei 2022 (herhaling zondag 29 mei) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag vast een aantal van deze tuintoppers uit.

Prunus armeniaca - Abrikozenboom

Til uw tuin naar een mooier, maar ook lékkerder niveau met de Prunus ameniaca. Dit leuke abrikozenboompje groeit enkele centimeters per jaar en geeft echte vruchten. Hij is uitermate geschikt voor kleine tuinen of voor op het balkon of terras. Dit boompje is geeft u niet alleen een mooi uitzicht en lekkere vruchten, maar ook bijen zijn dol op deze groene topper. Snoeien is bijna niet nodig, wat de Prunus ook tot een zeer onderhoudsvriendelijke plant maakt. Het is heel gezond om regelmatig abrikozen te eten. Ze zijn licht verteerbaar en bevatten weinig calorieën en veel vezels. Daarnaast zijn ze rijk aan vitamine C en E en provitamine A.

Prunus armeniaca - Abrikozenboom

Hemerocallis

Daglelies (Hemerocallis) zijn aantrekkelijke vaste planten met exotische lelieachtige, trompetbloei. Het Griekse woord 'hemerocallis' betekent 'mooi voor één dag', en de planten worden zo genoemd omdat de individuele bloei maar één dag duurt. Ze worden echter snel vervangen door kleurrijke nieuwe bloemen, die zowel in de zomer als in de herfst goed tot hun recht komen. Daglelies zijn gemakkelijk te verzorgen en onderhouden. Ze groeien op de meeste bodems, zijn onderhoudsarm en hebben geen last van de meeste plagen en ziekten. Hoewel ze de voorkeur geven aan een vochtige bodem, zijn ze ook droogtetolerant.

Hemerocallis

Musa basjoo

Wilt u van uw tuin een urban jungle maken? Denk dan eens aan de Musa basjoo. Deze tropische verschijning is een snelgroeiende vaste plant die tot wel 250 centimeter hoog kan worden. Hij geeft uw tuin dus de nodige body. Het blad sterft in de herfst af,  maar loopt in het voorjaar weer uit. Hij staat graag op een zonnige plek en houdt van een regelmatig slokje water. Zorg wel dat het water altijd uit de pot altijd weg kan lopen, anders loopt u de kans dat zijn wortels gaan rotten.

Musa basjoo

Ceanothus thyr. ‘Repens’

Ceanothus thyrsiflorus repens is een van de meest winterharde variëteiten van de Amerikaanse Sering. Het is een laagblijvende, groenblijvende struik die in de zomer wordt gesierd door donzige, poederblauwe bloemen. De heester is gemakkelijk te verzorgen. De plant houdt van voedzame en goed doorlatende grond. Een beschut, maar zeker ook zonnig plekje is absoluut gewenst. In het voorjaar moet u de Ceanothus thyrsiflorus repens tot ongeveer de helft terugsnoeien.

Ceanothus thyr. ‘Repens’

Coffea Arabica

De naam van de Coffea Arabica doet u waarschijnlijk denken aan een heerlijk bakkie. Dat is helemaal goed gedacht! Er komen ook daadwerkelijk koffiebonen aan de rode bes van deze knappe verschijning. Na zelfbestuiving ontstaan er rode bessen, waarin zich 2 zaden ontwikkelen tot de welbekende koffiebonen. Na ongeveer 15 weken vanaf het bloeien, zullen er koffievruchten ontstaan. In huis maakt de Coffea Arabica geen besjes, maar is ‘ie met zijn glimmend groene blad en houtige uitstraling ook zeker van sierwaarde. De plant ontvangt het liefst heel veel licht, dit licht moet alleen in het begin geen direct zonlicht zijn. Wanneer de plant wat meer gevestigd is, kant u deze steeds dichter bij het raam gaan zetten. Het is beter voor de plant om regelmatig kleine hoeveelheden water te krijgen, dan in een keer heel veel.

Coffea Arabica

Dracaena ‘Anita Reflexa’

De Nederlandse naam van de Drakenbloedboom doet vermoeden dat u met dit groentje een monster van een kamerplant in huis haalt. Niks is minder waar. De exotische 'Anita' is een zeer elegante variëteit van de Dracaena. Hij heeft smalle, sierlijk gewelfde bladeren en een smalle, boomachtige vorm. Wetenschappelijke studies bewijzen dat Dracaena-planten tot de beste behoren voor het absorberen van een verscheidenheid aan luchtonzuiverheden die vaak binnenshuis worden aangetroffen. Een echte luchtzuiveraar dus! De Dracaena staat het liefst op een plek met indirect licht. Iets meer schaduw is ook geen probleem voor deze groene vriend.

Dracaena ‘Anita Reflexa’

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in Bergambacht om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Alle planten uit de uitzending van 28-05-2022

Make-over

  • Palm Washingtonia
  • Malus
  • Lagerstroemia
  • Prunus armeniaca - Abrikozenboom
  • Hydrangea macrophylla
  • Geranium zonale - Wit
  • Dahlia ‘LaBella’
  • Hemerocallis
  • Musa basjoo
  • Muehlenbeckia
  • Dianthus - Roze
  • Ceanothus thyr. ‘Repens’

Kamerplanten

  • Chlorophytum
  • Crassula Horn Tricolor
  • Ficus elastica 3 toef
  • Coffea Arabica
  • Dracaena ‘Anita Reflexa’

Kleur je Leven

  • Rhododendron (Happydendron)
  • Dianthus ‘Pink Kisses’

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...