Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 21 mei 2022

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 21 mei 2022

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in Bergambacht te koop zijn? U vindt ze na uitzending in het speciale vak op de plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de uitzending van afgelopen zaterdag gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 21 mei 2022 (herhaling zondag 22 mei) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag vast een aantal van deze tuintoppers uit.

Hibiscus syriacus (struik)

De prachtige bloemen van de Hibiscus laten elke tuin stralen! De winterharde Hibiscusstruik kan in de lente of herfst worden geplant, zolang er geen vorstgevaar is. Zet ‘m op een zonnige plek voor het beste resultaat – al kan de plant ook prima tegen een beetje halfschaduw. Hibiscus heeft tijdens het groeiseizoen een meststof nodig met een hoog kaliumgehalte om optimaal te shinen. De plant geeft de voorkeur aan vochtige grond en heeft liever geen droge voeten. Geef regelmatig water en tot twee keer per dag bij warmer weer, vooral wanneer de Hibiscus in een pot staat.

Hibiscus syriacus

Thymus citr. ‘Lemon Variegated’ (Tijm)

Een kruidentuintje is een heerlijke toevoeging aan uw buitenruimte. Wie is er immers niet dol op de geur van bijvoorbeeld verse tijm? U kunt het gebruiken tijdens het barbecueën of wanneer u een lekker drankje voor uzelf maakt. Citroentijm is een kruid dat niet alleen heel lekker is, maar ook een grote sierwaarde heeft. De minuscule ronde bladeren, met opvallende gouden randen en roomwitte tinten, geven een vleugje citrusgeur af bij elke aanraking.

Thymus citr. ‘Lemon Variegated’

Celosia ‘Kelos Fire’

In de make-over werd de tuin onder andere opgefleurd door de Celosia Kelos Fire. Deze robuuste tuinplant heeft een compact blad, gecombineerd met levendige kleuren. De bijzondere pluimen behouden hun kleur tijdens de hitte van de zomer en blijven shinen tot aan de koude herfst. U heeft er dus erg lang plezier van! Zet deze eenjarige zomerbloeier in een border of geef ‘m een zonnig plekje in een even vrolijke bloempot. Ook voor de mensen met lichtgroene vingers is de Celosia Kelos Fire een goeie keus; de sterke plant kan prima tegen een beetje droogte.

Celosia ‘Kelos Fire’

Mandevilla pyramide

In de make-over werd de tuin onder andere verrijkt met de Mandevilla. Wie wil er nou niet dat de tuin aanvoelt als relaxed vakantieoord? Met de Mandevilla komt u een stukje dichter bij die tropische droom. Mandevilla-ranken hebben volle zon nodig om goed te bloeien, maar kunnen wel gedeeltelijke schaduw verdragen. Om de hele zomer van haar trompetvormige bloemen te genieten, moet u uw klimplant in ieder geval voldoende water én de juiste meststoffen geven. Voed plant in ieder geval tijdens het groeiseizoen. Hierdoor blijft uw pyramidevormige Mandevilla prachtig bloeien.

Mandevilla pyramide

Alocasia ‘Hilo Beauty’

Alocasia ‘Hilo Beauty’ is een prachtige kamerplant met lange hartvormige bladeren. De bladeren hebben gele en witte vlekken die camouflage-achtige patronen geven. Zijn sierwaarde is subliem, maar het feit dat deze Alocasia ook erg makkelijk te verzorgen is, maakt ‘m éxtra leuk! Zet de Olifantsoor op een lichte plek en geef ongeveer 1 á 2 keer per week wat water. Laat de grond tussen de gietbeurten drogen. Dit voorkomt dat er teveel water in de pot blijft staan, wat weer wortelrot tot gevolg kan hebben.

Alocasia ‘Hilo Beauty’

Euphorbia trigona ‘Rubra’

Euphorbia Trigona is een zeer knappe kamerplant met heel wat fijne eigenschappen. Et is een makkelijk te verzorgen, ongediertebestendig en een snelgroeiende zonaanbidder. Zoals velen in het Euphorbia-geslacht, is het een mix tussen een cactus en een vetplant. Hij is echter niet lid van de cactus-, maar van wolfsmelkfamilie. Geef hem alleen water als grond helemaal droog is. In de winter hoeft u ‘m nog minder water te geven; één keer per maand is dan voldoende. De plant slaat immers water op in de stam in meer droge tijden.

Euphorbia trigona ‘Rubra’

Cyperus zumula

Cyperus zumula, ook wel bekend als Kattengras, is een geweldige optie voor plantenliefhebbers die ook een kat in huis hebben. Het is 100% katvriendelijke kamerplant met leuke felgroene sprieten. Cyperus Zumula biedt tal van voedingsstoffen die essentieel zijn voor hun gezondheid, waaronder vitamine B6 en foliumzuur. Zet de compacte plant in helder, indirect licht. Zorg ervoor dat de grond relatief vochtig blijft en geef één keer per week water.

Cyperus zumula

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in Bergambacht om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Alle planten uit de uitzending van 21-05-2022

Tuinplanten

 • Delphinium – lila-blauw
 • Gaura
 • Rhodanthemum
 • Tijm
 • Citroen Verbena
 • Wilde Marjolein
 • Celosia ‘Kelos Fire’
 • Lavandula stoechas ‘Anouk’
 • Rosa alchymist – klimroos
 • Mandevilla Pyramide
 • Hibiscus syriacus – struik
 • Geranium:
  • Zonale
  • Peltatum
  • Grandiflorum
 • Perkplanten gemengd in pot – Ton sur Ton

Kamerplanten

 • Alocasia ‘Hilo Beauty’
 • Euphorbia trigona ‘Rubra’
 • Cyperus ‘Zumula’
 • Ctenanthe amagris
 • Pachira – gevlochten stam

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...