Olala, zijn we niet om op te eten?

Olala, zijn we niet om op te eten?

Salvia, Rozemarijn, Tijm, Lavendel… Deze week kun je je tanden zetten in deze Mediterrane aanbieding bij GroenRijk. De heerlijkste Italiaanse keukenkruiden staan te stralen en vooral te geuren. Bijna te mooi om van te plukken. Gelukkig zijn het vaste planten en ook nog eens stevige groeiers. Dus knip er maar flink op los!

Salvia: aaibaar en eetbaar

Het kruid Salvia, ofwel Salie, groeit uit tot een struikje van ongeveer een halve meter hoog. De geurige blaadjes zijn bijzonder groengrijs, met een verleidelijk fluweelachtig laagje. In mei komen er frêle blauwpaarse bloemetjes aan. Vlak voor de bloei kun je er wat scheuten afplukken om te drogen. Zet er thee van of kruid je gerechten ermee. Google maar eens op salieboter. Salvia komt trouwens van Salveo, dat betekent genezen. Er worden zuiverende, ontsmettende en rustgevende krachten aan toegedicht.  

Rozemarijn: hard blad, toegankelijke smaak

Rozemarijn is een must in je tuin. De takken met naaldachtige blaadjes blijven het jaar rond mooi groen en van april tot juni verschijnen er wit met blauwpaarse bloempjes. Rozemarijn kan wel 1,5 meter hoog worden, dus knip er maar flink van. Op de barbecue geeft het een heerlijk aroma af. En aardappels uit de oven kunnen eigenlijk niet zonder. Tip: Leg een voorraadje gedroogde Rozemarijn aan, zodat je bij regen de tuin niet in hoeft.

Tijm: aantrekkelijk voor mens en dier

Thijmus, ofwel Tijm, krijgt tijdens de bloei al snel bezoek van bijen en vlinders. Zij vinden deze laagblijvende geurige halfheester net zo aantrekkelijk als wij. Tijm heeft veel toepassingen en weinig eisen. Arme zanderige grond is al genoeg of weelderig te groeien. Tijm gesnoeid? Droog het aan de lucht en maak je eigen Provençaalse kruidenmix, samen met o.a. Salie en Oregano. Of maak tijmsiroop, heerlijk verzachtend bij hoest.

Lavendel: klassieke schoonheid

Lavendelplanten horen net als Salie, Tijm en Rozemarijn, tot de lipbloemenfamilie. Hun grote troeven zijn: smaak, geur, schoonheid en kracht. In Nederland kennen we Lavendel vooral van zeep en geurzakjes. In Frankrijk kom je lavendel ook tegen in gebak, honing en chocola. Er zijn zoveel toepassingen dat je misschien bang bent dat je te kort hebt. Gelukkig vaart Lavendel er wel bij als je twee maal per jaar snoeit. Dat houdt de struik zelfs vol en krachtig en voorkomt verhouting!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...
Winterheide: Erica darleyensis

Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

 

Erica: meisje, pla...

Lees meer...