Houd je huis koel met deze kamerplanten

Tijdens deze tropische zomerdagen kan het kwik thuis aardig oplopen. Logisch dat je dan op zoek gaat naar manieren om je huis koel te krijgen. Nu kun je je hele huis volzetten met airco's of ventilatoren, maar wist je dat er ook kamerplanten zijn die verkoelende krachten hebben? Ze zien er niet alleen mooier uit, het is ook nog eens beter voor de natuur! 

verkoelende planten

Volgens NASA'S Earth Science Study dragen planten bij aan afkoeling van de aarde. Ze houden zonlicht tegen en zorgen voor neerslag, waardoor de temperatuur van de aarde daalt. Bovendien zorgen hoge temperaturen ervoor dat planten gaan zweten: wordt het te warm, dan laten planten overtollig water verdampen via de bladeren zodat ze kunnen afkoelen. Omdat ze daarmee ook gelijk de omgeving verkoelen, zijn planten de natuurlijkste én mooiste airconditioners voor in je huis. Fijn hè? Hieronder vind je de 5 best verkoelende kamerplanten.

1. Ficus Benjamina

Een van de weinige bomen die het binnendeurs goed uithoudt is de Ficus Benjamina. Sterker nog, deze sterke treurvijg is een echte aanwinst in broeierige zomerhuizen: zijn vele boomtoppen houden de lucht namelijk vochtig en koel. En dat is lekker thuiskomen! De ficus houdt van zon, maar is ook erg dorstig. Let er vooral in de zomermaanden op dat hij genoeg water heeft.

Tip: koop een Ficus Benjamina met een smalle stam en volle toppen, zodat je er andere planten omheen kunt zetten. Alle planten samen zullen dan hun eigen ecosysteem opstarten en de omgeving vochtig houden. 

verkoelende planten

2. Ficus Elastica (rubberplant)

Hoe meer bladeren een plant heeft en hoe groter ze zijn, des te meer de plant gaat zweten en de luchtvochtigheid in zijn omgeving toeneemt. De ficus elastica is daarom een graag geziene gast tijdens warme zomerdagen. Zijn grote, stevige bladeren zijn niet alleen mooi, ze zorgen er ook voor dat jouw kamer aangenaam blijft. Zet de ficus plastica niet in de volle zon, maar wel op een lichte plek. Geef 'm ook niet teveel water in één keer, maar liever wat vaker kleine beetjes, zodat de grond altijd vochtig blijft. 

verkoelende planten

3. Aglaonema

Ook de aglaonema staat bekend om zijn luchtzuiveringskwaliteiten en hoge transpiratieniveau. Bovendien heeft deze groene kanjer maar weinig water en zonlicht nodig. Kortom, een ideale plant voor mensen met weinig groene vingers die toch een mooie en natuurlijke manier van verkoeling zoeken. 

Tip: de Aglaonema is beschikbaar in vele formaten, kleuren en vormen. Vooral de bladeren hebben vaak artistieke patronen, die in combinatie met andere Aglaomena's een indrukwekkend geheel vormen.

verkoelende planten

4. Palm

Palmen zijn keien in het opnemen van CO2 en uitstoten van zuurstof. Hoe groter het blad, hoe meer zuurstof de palm produceert. Vooral de palmen Areca, Cycas, Livistona, Caryota en de Rhapis zijn hier erg bedreven in. 

Tip: Zet een paar palmen bij elkaar. Dat is niet alleen gezond, het is ook leuk om naar te kijken en geeft je huis bovendien de uitstraling van een tropisch mini-regenwoud. Houd je palm happy door 'm 1x per week te benevelen.

verkoelende planten

5. Vrouwentong

Net als de Aloë Vera slaat de Vrouwentong veel water op in haar bladeren voor tijden van schaarste. Als de temperaturen hard stijgen, dan laat ze juist het water verdampen om opwarming te voorkomen. Ze zweet alles eruit en verspreidt daarmee vochtige lucht. Daarnaast produceren haar bladeren ook veel zuurstof, wat een fijne bijkomstigheid is tijdens warme dagen. 

Tip: de Vrouwentong kan een zonnige spot goed handelen, dus zet haar vooral in je raam. Zo kan ze niet alleen lekker zweten, maar houdt ze ook die warme zonnestralen tegen!

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...
Winterheide: Erica darleyensis

Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

 

Erica: meisje, pla...

Lees meer...