Toscaanse jasmijn

Toscaanse jasmijn

Ja, de Toscaanse jasmijn is een groenblijvende klimplant die in de zomer heerlijk geurende witte bloemen heeft

De Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) wordt ook wel sterjasmijn genoemd. Eigenlijk is het helemaal geen jasmijn, maar een groenblijvend, klimmend lid van de maagdenpalmfamilie. Let op het glanzende blad en de vorm van de heerlijk geurende, witte bloemen en je ziet het meteen! Ook hebben de zaaddozen die na de bloei kunnen ontstaan, de typische hoornachtige vorm van die van de maagdenpalmen. De Toscaanse jasmijn wordt meestal als serre- of kuipplant beschouwd, maar het type winter zoals we nu hebben gehad, overleven ze ook makkelijk op een relatief warme, wat beschutte plek in de tuin. Deze klimmende heesters bloeien vanaf mei tot ver in de herfst met tot 2,5 cm grote bloemen in losse schermen. De geur van de bloemen is verrukkelijk. Ze geuren heel sterk naar jasmijn. Plant of zet je Toscaanse jasmijn op een plek waar je die geur goed kunt ruiken!

Tuinplanten


 

Een nieuwe tuinplant!

Alle sterjasmijnen zijn eigenlijk heel makkelijke planten. Het zijn subtropische heesters die houden van redelijk voedzame, liefst iets kleiïge, maar vooral humusrijke, goed doorlatende grond die vooral ’s winters niet te lang nat is. Door langdurige winterse nattigheid kunnen de wortels van sterjasmijnen makkelijk wegrotten. Dat moet je dus voorkomen. Deze klimmende heesters verdragen ongeveer dezelfde temperaturen als olijfbomen (waar ze overigens geen familie van zijn). Zomerse warmte is geen probleem, maar laat de grond waarin de plant staat niet helemaal uitdrogen. Winterse temperaturen tot zeker minus 10 °C zijn ook geen probleem. Maar omdat het groenblijvende klimheesters zijn, blijven ze vocht verdampen en mag de grond dus niet bevroren zijn omdat de wortels daar dan geen vocht meer uit kunnen opnemen. Je moet ze dus beschermen tegen te langdurig natte grond en tegen zware vorst. In principe kunnen ze gewoon in de volle grond groeien, zoals ook in Italië, maar dan moet je ze ’s winters dus soms een beetje helpen. Maar Toscaanse jasmijnen zijn ook prachtige kuipplanten. Dan kun je ze tijdelijk binnen zetten, maar plant ze wel in een ruime pot. Aan jou de keus.

Potterie
Als struik doen ze het ook goed

Toscaanse jasmijnen zijn klimmers, maar hun lange ranken verhouten snel. Als je die niet te lang laat uitgroeien (in het voorjaar snoeien!), kun je er een mooie struikvorm in brengen. Zeker als kuipplant is dat handig. In alle andere gevallen kun je de snel groeiende ranken goed leiden. Zich zelf vasthechten doen ze niet echt, maar ze slingeren zich om palen, bomen, hekwerk enz. heen en kunnen met een klimsteun zelfs hele muren begroeien. Zoals alle hoger opgaande klimmers – Toscaanse jasmijn kan tot 6 m hoog en breed uitgroeien –  zullen ze op den duur onderaan wat kaal worden. Daar kun je dan wat anders bijplanten dat kleur geeft. Wat dat zou kunnen zijn, hangt van de situatie af, maar denk bijv. aan Clematis, rozen, Lathyrus, Oost-Indische kers enz. Toscaanse jasmijn verdraagt wel wat schaduw, veel bloeiende klimmers hebben vooral zon nodig. Wat dat betreft is Toscaanse jasmijn dus makkelijker.

Er zijn verschillende soorten

De echte Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) heeft zijdeachtige, witte sterbloemen  met golvend gerande bloemblaadjes en altijdgroen, leerachtig, 7-14 cm lang lancetvormig blad. De geur van de stroom bloemen blijft van voorjaar tot herfst bij je. De bloei stopt pas als de vorst weer invalt. Er is nog een andere soort, de Japanse sterjasmijn (Trachelospermum asiaticum) die er sterk op lijkt, maar de bloemen zijn wat meer gelig-wit en in de herfst kleurt het blad iets rood. De Japanse sterjasmijn lijkt wat meer vorst te kunnen verdragen, maar het verschil is niet zo groot. Beide soorten bevatten giftig wit melksap. Daar moet je een beetje mee oppassen als je de planten eventueel snoeit. Wat ze overigens uitstekend verdragen!

TIP! De Toscaanse jasmijn is zelfs als groenblijvende, bloeiende bodembedekker toepasbaar. De lange ranken kruipen dan net zoals bodembedekkende rozen over de grond. Er is wel een beschutte, warme plek voor nodig.

In kort bestek

Zo’n prachtige, klimmende, groenblijvende Toscaanse jasmijn (ook sterjasmijn genoemd: Trachelospermum jasminoides) is vooral een verrijking van je tuin vanwege de verrukkelijk naar jasmijn geurende witte bloemen die van voorjaar tot herfst blijven komen. Fantastisch als klimheester in de volle grond van je tuin (beschut) of als kuipplant. Voor zon en lichte schaduw. Nu in een mooie maat bij GroenRijk!    

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...
Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...