Help! Mijn plant heeft meeldauw!

Help! Mijn plant heeft meeldauw!

In dit artikel duiken we in de wereld van meeldauw. We vertellen u hoe uw kamerplant aan deze schimmelpluis komt, maar ook zeker hoe u ervoor zorgt dat uw groene vriend er weer vanaf komt. Wij hebben de tips!

Als plantenliefhebber wilt u uiteraard dat uw kamerplanten een gezond en lang en gelukkig leven tegemoet gaan. Daarom geeft u uw kamerplanten genoeg water (vooral niet te veel) en staat hij thuis op de perfecte standplaats (genoeg licht). Plant in ’t bakkie, zou u denken. Toch kan het gebeuren dat uw o-zo vrolijke plant opeens een aantal alarmerende verschijnselen laat zien. Vliegjes, bruine randjes of witte schimmel zijn geen goed teken en moet u snel aanpakken. Maar hoe?

Wat is meeldauw

Meeldauw is een schimmelziekte die helaas vaak voorkomt bij planten. Verschillende soorten schimmels die behoren tot de geslacht Podosphaera veroorzaken deze schimmelziekte. Meeldauw leidt tot geelverkleuring en verkruimeling van bladeren en beïnvloedt de groei en de opbrengst van de plant op een negatieve manier. Gelukkif hebben wij verschillende methoden (en producten) om meeldauw te bestrijden. Fungiciden helpen bij het verwijderen van aangetaste delen van de plant en creëren een goede luchtcirculatie rond de planten. Wilt u meer weten over meeldauw bestrijden? Lees dan gauw verder.

Meeldauw - GroenRijk

Waarom is meeldauw gevaarlijk voor mijn plant?

Ziektes, schimmels en plagen laten uw plantendroom in duigen vallen. Daarom is het belangrijk niet alleen van een afstand van uw groene vrienden te genieten, maar ze ook regelmatig van dichtbij te bekijken. Meeldauw is een schimmelziekte die bladeren en stengels van binnen- en buitenplanten bedekt met een soort suikerspinlaagje aan witte schimmel. Deze witte schimmel is besmettelijk. Dit houdt in dat de schimmelziekte zich snel naar andere planten verspreidt. Meeldauw beïnvloedt de natuurlijke groei van je plant op een negatieve wijze, waardoor deze na verloop van tijd geleidelijk verzwakt en verdort – en dat wil natuurlijk niemand!

Hoe komt meeldauw op mijn kamerplant?

Wat ooit een levendige en gezonde plant was, verandert door meeldauw in een zielig hoopje groen dat constant blaadjes laat vallen. Er zijn meestal drie oorzaken voor meeldauw te ontdekken:

  • Te natte grond
  • Te weinig licht
  • Slechte luchtcirculatie

Een te hoge vochtigheid is de belangrijkste oorzaak van meeldauw. De meeste planten houden immers niet van natte voeten. Vochtige omstandigheden met weinig licht dragen bij tot schimmelgroei bij planten. Kamerplanten zijn het meest vatbaar voor omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid. Ook planten die in een te kleine pot staan en niet voldoende ruimte hebben voor een goede luchtcirculatie, zijn vatbaar voor meeldauw.

Meeldauw - GroenRijk

Hoe meeldauw voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen en dus is het belangrijk de volgende tips in het achterhoofd te houden.

  1. Houd ten eerste je handen en gereedschap schoon. Schimmels verhuizen gemakkelijk van de ene plant naar de andere. Het is een goed idee om je handen te wassen en je gereedschap te ontsmetten na contact met aangetaste planten.
  2. Geef kamerplanten regelmatig water. Schimmels treffen planten het meest wanneer de wortels uitdrogen en de bladeren vochtig zijn. De grond moet echter vochtig, maar nooit nat zijn.

Meeldauw bestrijden

Is het helaas toch raak? Een simpel huis-tuin-en-keuken-trucje helpt! Pak de plantenspuit en vul deze met een mengsel van 40% melk en 60% water. Besproei vervolgens de aangetaste bladeren. Na een tijdje verdwijnt de schimmel en leeft de plant weer op. Vertrouwt u dit middeltje niet zo? In ons tuincentrum vindt u ook (natuurlijke) bestrijdingsproducten die sowieso helpen. Denk bijvoorbeeld aan de spray tegen schimmels van Pokon of ECOstyle. Laat u adviseren door onze medewerkers. 

Plantprobleem? Tuincentrum GroenRijk Bergambacht weet raad!

In ons tuincentrum in Bergambacht hebben we allerlei bestrijdingsmiddelen voor kamerplanten en tuinplanten Onze medewerkers helpen u graag bij het bestrijden van uw plantprobleem. Maak voor de zekerheid een foto als u twijfelt met welke ziekte of plaag uw plant te maken heeft. We geven u een passend advies en direct een aantal vezorgingstips om een wraakactie van de plaag of ziekte te voorkomen. Kom langs bij tuincentrum GroenRijk Bergambacht en ga meeldauw te lijf!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...