Calathea: de levende plant

Calathea: de levende plant

De Calathea is een zeer geliefde kamerplant. Wist u dat de Calathea oorspronkelijk in de Zuid-Amerikaanse jungle groeit? Tegenwoordig is hij niet meer weg te denken uit onze huiskamers. Calathea’s zijn er in heel veel verschillende soorten. Ze staan veelal bekend om hun prachtige bladpatroon. Van gestreept tot gevlekt en van roze tot geel: de Calathea heeft het allemaal.

Calathea's zijn kamerplanten die enige verzorging nodig hebben. Bij GroenRijk Bergambacht zijn we enorm fan van deze groene toppers. Ontdek weetjes en tips & tricks voor de verzorging van uw Calathea.

Calathea soorten

Er bestaan niet één, niet twee, maar maar liefst 25 verschillende soorten Calathea’s! Stuk voor stuk zien ze er heel anders uit en is het een plaatje om naar te kijken. Wij stellen u graag voor aan vijf van onze favoriete beauties:

  • Calathea Orbifolia
  • Calathea Ornata
  • Calathea Zebrina
  • Calathea Makoyana
  • Calathea Lancifolia

Calathea Makoyana - GroenRijk

Benieuwd naar de Calathea’s in ons tuincentrum? Kom snel bij ons langs en spot uw favoriet! Bent u op zoek naar een specifieke Calathea soort? Neem contact met ons op! 

Neem contact op

 

 

Calathea water geven

De Calathea is gek op water en houdt van een hoge luchtvochtigheid (net zoals in die warme Zuid-Amerikaanse jungle). Calathea’s groeien voornamelijk in de lente en in de zomer. Geef de Calathea daarom in de lente en in de zomer iets meer water dan in de herfst en winter.

  • In de lente en zomer geeft u één tot twee keer per week. Houd de grond altijd licht vochtig.
  • In de herfst en in de winter laat u de grond tussen de waterbeurten bijna volledig opdrogen en is één keer per week water geven voldoende.

Of het nu winter of zomer is: houd uw Calathea altijd goed in de gaten. Wanneer u merkt dat de grond te nat is of juist heel droog aanvoelt, pas dan pas de hoeveelheid water aan.

Calathea water geven - GroenRijk

Calathea gele bladeren

Calathea's krijgen soms gele bladeren. Geen paniek, dit komt vaker voor en is zeer goed te verhelpen. Gele bladeren bij een Calathea is een teken dat de plant veel te veel water krijgt. Iets minder water geven dus! Naast gele bladeren, krijgen Calathea’s soms ook bruine bladeren. Bruine bladeren duiden vaak op wortelrot óf een te droge lucht. In periodes wanneer de verwarming weer aangaat, zoals de herfst of winter, is de lucht in huis droger. Om bruine bladeren te voorkomen, besproeit u ze wat vaker met water.

Calathea gele bladeren - GroenRijk

Waarom beweegt mijn Calathea?

We noemen de Calathea ook wel 'the living plant' of 'de levende plant.' In de avond sluit hij namelijk zijn bladeren en wanneer de zon weer opkomt, opent hij zijn bladeren weer. Het is nog steeds één groot mysterie waarom deze bijzondere kamerplant dat doet, maar leuk is het natuurlijk wel!

Standplaats Calathea

Wat we al eerder vertelden: een Calathea heeft wel wat aandacht nodig. Zeker als het gaat om de plek waar u deze kamerplant zet. Op zijn oorspronkelijke woonplaats krijgt hij veel bescherming van hoge bomen waar hij onder groeit. Zorg er bij u thuis daarom voor dat hij niet in de felle zon staat. Zet de Calathea op een lichte plek, maar uit de spotlight van de middagzon. Een ochtendzonnetje of een ondergaande zon aan het eind van de dag is prima. Kijk eens rond, heeft u een geschikte plek voor de Calathea vrij in huis?

Calathea ornata - GroenRijk

Calathea kopen bij GroenRijk Bergambacht!

Wij zijn enorm fan van deze kamerplanten en misschien u nu ook wel! Wilt u ook graag een Calathea in huis? Kom dan langs bij GroenRijk Bergambacht in Bergambacht. Bekijk de ruime keuze aan Calathea’s en kies uw favoriet. Tip van ons: vraag onze medewerkers om advies. Vertel waar u de plant wilt neerzetten en wij zoeken op basis van uw wensen een geschikte Calathea. Heeft u een Calathea gevonden? Dan gaan we graag samen met u nog even op zoek naar de juiste pot én potgrond. Zo maakt u het plaatje helemaal compleet en geniet u met volle teugen van uw Calathea!

Bekijk openingstijden

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...