Calathea: de levende plant

Calathea: de levende plant

De Calathea is een zeer geliefde kamerplant. Wist u dat de Calathea oorspronkelijk in de Zuid-Amerikaanse jungle groeit? Tegenwoordig is hij niet meer weg te denken uit onze huiskamers. Calathea’s zijn er in heel veel verschillende soorten. Ze staan veelal bekend om hun prachtige bladpatroon. Van gestreept tot gevlekt en van roze tot geel: de Calathea heeft het allemaal.

Calathea's zijn kamerplanten die enige verzorging nodig hebben. Bij GroenRijk Bergambacht zijn we enorm fan van deze groene toppers. Ontdek weetjes en tips & tricks voor de verzorging van uw Calathea.

Calathea soorten

Er bestaan niet één, niet twee, maar maar liefst 25 verschillende soorten Calathea’s! Stuk voor stuk zien ze er heel anders uit en is het een plaatje om naar te kijken. Wij stellen u graag voor aan vijf van onze favoriete beauties:

  • Calathea Orbifolia
  • Calathea Ornata
  • Calathea Zebrina
  • Calathea Makoyana
  • Calathea Lancifolia

Calathea Makoyana - GroenRijk

Benieuwd naar de Calathea’s in ons tuincentrum? Kom snel bij ons langs en spot uw favoriet! Bent u op zoek naar een specifieke Calathea soort? Neem contact met ons op! 

Neem contact op

 

 

Calathea water geven

De Calathea is gek op water en houdt van een hoge luchtvochtigheid (net zoals in die warme Zuid-Amerikaanse jungle). Calathea’s groeien voornamelijk in de lente en in de zomer. Geef de Calathea daarom in de lente en in de zomer iets meer water dan in de herfst en winter.

  • In de lente en zomer geeft u één tot twee keer per week. Houd de grond altijd licht vochtig.
  • In de herfst en in de winter laat u de grond tussen de waterbeurten bijna volledig opdrogen en is één keer per week water geven voldoende.

Of het nu winter of zomer is: houd uw Calathea altijd goed in de gaten. Wanneer u merkt dat de grond te nat is of juist heel droog aanvoelt, pas dan pas de hoeveelheid water aan.

Calathea water geven - GroenRijk

Calathea gele bladeren

Calathea's krijgen soms gele bladeren. Geen paniek, dit komt vaker voor en is zeer goed te verhelpen. Gele bladeren bij een Calathea is een teken dat de plant veel te veel water krijgt. Iets minder water geven dus! Naast gele bladeren, krijgen Calathea’s soms ook bruine bladeren. Bruine bladeren duiden vaak op wortelrot óf een te droge lucht. In periodes wanneer de verwarming weer aangaat, zoals de herfst of winter, is de lucht in huis droger. Om bruine bladeren te voorkomen, besproeit u ze wat vaker met water.

Calathea gele bladeren - GroenRijk

Waarom beweegt mijn Calathea?

We noemen de Calathea ook wel 'the living plant' of 'de levende plant.' In de avond sluit hij namelijk zijn bladeren en wanneer de zon weer opkomt, opent hij zijn bladeren weer. Het is nog steeds één groot mysterie waarom deze bijzondere kamerplant dat doet, maar leuk is het natuurlijk wel!

Standplaats Calathea

Wat we al eerder vertelden: een Calathea heeft wel wat aandacht nodig. Zeker als het gaat om de plek waar u deze kamerplant zet. Op zijn oorspronkelijke woonplaats krijgt hij veel bescherming van hoge bomen waar hij onder groeit. Zorg er bij u thuis daarom voor dat hij niet in de felle zon staat. Zet de Calathea op een lichte plek, maar uit de spotlight van de middagzon. Een ochtendzonnetje of een ondergaande zon aan het eind van de dag is prima. Kijk eens rond, heeft u een geschikte plek voor de Calathea vrij in huis?

Calathea ornata - GroenRijk

Calathea kopen bij GroenRijk Bergambacht!

Wij zijn enorm fan van deze kamerplanten en misschien u nu ook wel! Wilt u ook graag een Calathea in huis? Kom dan langs bij GroenRijk Bergambacht in Bergambacht. Bekijk de ruime keuze aan Calathea’s en kies uw favoriet. Tip van ons: vraag onze medewerkers om advies. Vertel waar u de plant wilt neerzetten en wij zoeken op basis van uw wensen een geschikte Calathea. Heeft u een Calathea gevonden? Dan gaan we graag samen met u nog even op zoek naar de juiste pot én potgrond. Zo maakt u het plaatje helemaal compleet en geniet u met volle teugen van uw Calathea!

Bekijk openingstijden

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...
Portulaca: overdaad aan zomerse kleuren

De, zijn dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan.

 

Feestelijke aankleding

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenwoordig besta...

Lees meer...
Gun jezelf een overdaad aan bloemen

Met deze drie perkplanten in een vrolijke pot geniet je een zomer lang van een overdaad aan bloemen in prachtige kleuren. Calibrachoa, Petunia Surfinia en Verbena vormen samen een geweldige compositie die zeker mooi zal staan op jouw terras of balkon.


Kleurige potten

Perkplanten zijn echte zomerbloeiers en sfeermakers! GroenRijk heeft voor jou verschillende sfeervolle potten geselecteerd met deze drie eenjarige zomertoppers:<...

Lees meer...