Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 25 februari 2023

Gezien bij De Grote Tuinverbouwing – 25 februari 2023

In het SBS6-programma De Grote Tuinverbouwing geven Ivo en het team elke week een tuin in nood een fikse make-over. Ook voorzien ze de kijker van inspiratie en tips om huis en tuin naar een groener level te tillen. Wist u dat alle planten die in het programma worden gebruikt ook in ons tuincentrum in Bergambacht te koop zijn? U vindt ze na de uitzending op onze plantenafdeling.

Welke planten heeft Ivo gebruikt?

Heeft u de laatste uitzending van De Grote Tuinverbouwing gezien en zin gekregen om uw groene vingers aan het werk te zetten? We hebben een overzicht gemaakt van de beplanting die in de aflevering van zaterdag 25 februari 2023 (herhaling zondag 26 februari) te zien was. Om u te inspireren lichten we hier graag een aantal van deze toppers uit.

Buiten Hortensia

De Hortensia is misschien wel de meest populaire tuinplant en staat bekend om zijn grote, bolvormige bloemen en mooie bladeren. Het is een bladverliezende struik die oorspronkelijk uit Azië komt, maar tegenwoordig wereldwijd wordt gekweekt en gebruikt in tuinen en landschappen.

De Hydrangea Endless Summer, die u in de aflevering van afgelopen zaterdag zag, is er in vele kleuren, waaronder wit, roze, blauw en paars. En, in tegenstelling tot andere hortensia’s, maakt de Endless Summer tot wel drie bolvormige bloemen per tak. De kleur van de bloemen wordt bepaald door de zuurgraad van de bodem waarin de plant groeit. Bij een hoge zuurgraad worden de bloemen blauw en bij een lage zuurgraad worden ze roze. Het is zelfs mogelijk om de kleur van de bloemen te veranderen door de zuurgraad van de bodem aan te passen.

De Hortensia groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en heeft voldoende water nodig om te gedijen. Het is een plant die van de zon houdt, maar wel wat bescherming nodig heeft tegen felle middagzon. Het is wel belangrijk om te weten dat de Hortensia bij inname giftig is voor huisdieren.

Leuke tip: Naast het feit dat de Hortensia een mooie tuinplant is, wordt deze ook gebruikt in de bloemsierkunst en als snijbloem in boeketten en arrangementen. De Hortensia heeft een lange vaasleven en kan tot wel twee weken mooi blijven. U kunt uw eigen tuinhortensia afknippen en op vaas zetten of als droogbloem houden.

De Hydrangea Endless Summer is te vinden op de buitenafdeling van ons tuincentrum in Bergambacht. U kunt deze in de grond planten en uit laten groeien tot haag of op pot plaatsen zoals op de foto te zien is.

Salix of Katjesboom

Salix, ook wel bekend als de Katjesboom, is een geslacht van planten in de wilgenfamilie. Het zijn vaak bladverliezende struiken of bomen die in veel delen van de wereld voorkomen. Salix-soorten zijn vaak te vinden langs rivieren, meren en andere waterrijke gebieden. Ze gedijen goed in vochtige omstandigheden en sommige soorten kunnen zelfs in water worden geplant.

Leuk om te weten: De naam "katjesboom" komt van de mannelijke bloemen van de plant, die eruitzien als kleine, zachte katjes. Deze katjes zijn eigenlijk de bloeiwijzen van de plant en bevatten de mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn kleiner en minder opvallend en bevinden zich meestal op een aparte tak van de plant.

Salix-soorten worden vaak gebruikt in Nederlandse tuinen vanwege hun mooie vorm en bladeren, maar ook vanwege hun vermogen om erosie te voorkomen. Hun wortelsystemen zijn sterk en kunnen helpen bij het stabiliseren van hellingen en oevers. Sommige soorten worden ook gebruikt voor het maken van manden en ander vlechtwerk vanwege de flexibele takken.

Salix kan worden gekweekt uit zaad, maar kan ook worden vermeerderd door middel van stekken. De plant heeft de neiging om snel te groeien en kan gemakkelijk worden gesnoeid om zijn vorm te behouden. Salix is meestal niet bijzonder veeleisend wat betreft de bodem en groeit goed in zowel zure als alkalische grond.

De Salix, of Katjesboom, is terug te vinden op de buitenafdeling van ons tuincentrum in Bergambacht. Vraag onze medewerkers gerust naar meer tips over de verzorging van deze wilg.

Ribes rubrum - Fruitboompjes aan rek

Ribes rubrum, ook wel bekend als de rode bes, is een plant uit de ribesfamilie die oorspronkelijk uit Europa en het noorden van Azië komt. Het is een struik die ongeveer 1,5 tot 2 meter hoog kan worden en is een populaire vruchtdragende plant in tuinen en boomgaarden. In de aflevering van afgelopen zaterdag zag u deze fruitboom aan rek.

De rode bes heeft een kenmerkende smaak die zowel zoet als zuur is, en wordt vaak gebruikt in jams, gelei, taarten en andere gebakken producten. De bessen zijn ook rijk aan vitamine C en bevatten ook voedingsstoffen zoals kalium en voedingsvezels.

De plant bloeit in het voorjaar met kleine, onopvallende bloemen die meestal groen of roodachtig van kleur zijn. Na de bloei verschijnen de bessen, die eerst groen zijn en later rood worden als ze rijpen. De bessen zijn meestal klaar om te oogsten in juni of juli.

Een belangrijk aspect van het kweken van rode bessen is het snoeien van de plant. Dit helpt de struik in vorm te houden en bevordert de groei van nieuwe scheuten. Het snoeien van rode bessenstruiken moet plaatsvinden in de winter wanneer de plant in rust is.

Op de buitenafdeling van ons tuincentrum in Bergambacht vindt u verschillende varianten van de Ribes rubrum, waaronder de witte bes die te zien is op de foto. U kunt kiezen voor één soort bes, of verschillende fruitboompjes bij elkaar planten om zo een eigen fruittuin te creëren.

Sanseveria

De Sanseveria is een heel geschikte plant voor de vergeetachtige watergevers onder ons! Het is namelijk een zeer sterke plant welke uit de woestijn komt. Deze kamerplant is bovendien luchtzuiverend en zorgt ook voor een goede luchtvochtigheid. Het helpt dus om een goed leefklimaat te krijgen in uw huis. Het is ook een plant welke geschikt is voor in uw slaapkamer. Makkelijk, aantrekkelijk en gezond dus!

De Sanseveria is een taaie kamerplant welke gemakkelijk is in het onderhoud. Onder de Sanseveria vallen nog weer verschillende soorten bloeiende planten die afkomstig zijn uit Afrika, Madagaskar en Zuid-Azië. Deze plant heeft een aantal soorten die als sierplant worden gebruikt, hieronder ook de Sanseveria Trifasciata, deze wordt ook wel de vrouwentong genoemd. De bladeren van de Sanseveria zien er bijzonder uit, ze kunnen eigenlijk in twee categorieën worden ingedeeld, planten met harde bladeren en met zachte bladeren. De Sanseveria met dikke bladeren beschikt over wat extra toepassingen om zo te kunnen overleven in droge gebieden. Zo kunnen de bladeren van deze plant water opnemen en kunnen ze dit als opslag bewaren voor als de plant weer water nodig heeft.

Leuk om te weten: De bijnaam "vrouwentongen" komt van de vorm van de bladeren. De bladeren van de plant zijn lang en puntig en lijken op een tong. De naam "vrouwentongen" komt vermoedelijk van de oude overtuiging dat vrouwen langer en meer spraakzaam waren dan mannen, en dat de bladeren van deze plant de spreekwoordelijke "tongen" van vrouwen weergaven.

De plant komt oorspronkelijk uit de woestijn. De plant heeft hierdoor ook zeer weinig water nodig. Het is een plant welke u zo zes tot acht weken geen water hoeft te geven. In de zomer een keer per twee weken water geven is al voldoende. Wacht tot de grond weer helemaal droog is, voordat u de plant water geeft. U kunt het controleren door even uw vinger in de grond te stoppen. Bij twijfel is het beter om de Vrouwentong geen water te geven. Bij te veel water kunnen de wortels van de Vrouwentong verrotten en zal de plant doodgaan.

U vindt deze makkelijke kamerplant natuurlijk op de binnen afdeling van ons tuincentrum in Bergambacht. Graag tot ziens!

Planten uit De Grote Tuinverbouwing koopt u bij ons

Heeft u zin om ook uw tuin en woning in een groen jasje te steken? Het lukt u in een handomdraai met behulp van eerdergenoemde kamer- en tuinplanten. Kom langs in ons tuincentrum in Bergambacht om deze, maar ook de andere planten uit de uitzending te shoppen. Onze medewerkers adviseren u graag.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...