Stralende feestdagen met de mini kerstster!

Stralende feestdagen met de mini kerstster!

De kleine versie van de kerstster (Euphorbia pulcherrima) is een geweldige sfeermaker en fonkelt op veel plekken. Met een paar plantjes is je huis gelijk in feeststemming! 

 

Niet de bloemen maar de blaadjes

Als de dagen echt kort worden, start het hoogtepunt van het kerststerrenseizoen. De bovenste bladeren van deze groene plant kleuren langzaam, vaak naar rood of wit, en vormen samen een schitterende ster. Daarom vind je in veel huizen kerststerren rond de donkere dagen. De plant heeft ook nog gele bloemetjes, maar die zijn verstopt in het hart van de bladeren. De mini’s staan extra huiselijk en je kunt er prachtige arrangementen mee maken! 

 

De mooiste!

Kerststerren horen tot dezelfde familie als cactussen (Euphorbia) en hebben ook melkachtig sap. De soortnaam pulcherrima betekent ‘mooiste’. De plant komt uit Midden-Amerika en Mexico, en was al bekend bij de Azteken. Er zijn inmiddels steeds meer kleurvariaties gekweekt. Naast het klassieke wit en rood is er ook de keuze uit crème, zalm, roze, lemon en abrikoos. De mini kerststerren kun je mooi gebruiken in een kerststukje of gewoon los bij elkaar in een groepje. Ze staan sfeervol, kleurrijk en speels en passen overal!  

 

Stralende mini kerstster

Als je er goed voor zorgt, bloeien mini-kerststerren makkelijk door tot na december. Wil je ze graag lang laten stralen? Let dan op de volgende verzorgingstips: 

  • Geef je mini kerstster een lichte plaats maar niet in de volle zon.
  • Mini kerststerren kunnen niet goed tegen kou, maar zet ze ook niet boven de verwarming.
  • Sproeien met water hoeft niet, maar dat vindt je kerstster wel fijn.
  • Zorg dat de grond in het potje niet uitdroogt maar geef ook niet te veel water.
  • Met wekelijks wat universele vloeibare plantenvoeding in het gietwater blijft het kerststerretje lang mooi.

 

Overwinteren

Met een beetje aandacht kan je kersster ook na de feestdagen nog een hele tijd mee. Plant hem eerst over in een grotere pot met potgrond. Als de bladeren zijn afgevallen, snoei je hem tot de helft terug, geef je minder water en helemaal geen plantenvoeding. Zet hem in de zomer op een beschut plekje buiten. Om je kerstster weer te laten bloeien, laat je hem vanaf oktober acht weken lang elke dag veertien uur in het donker staan. Daarna kan hij weer gaan schitteren. Fijne dagen!

 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...