Chrysanten brengen geluk!

Chrysanten brengen geluk!

Met haar vele kleurige bloemen is de Chrysant Garden Mums een prachtige toevoeging aan je tuin, balkon of woonkamer. De plant is sterk en blijft bloeien tot aan de eerste vorst! Vaak tot wel 8 weken lang. Geen wonder dat deze plant in veel Aziatische landen symbool staat voor geluk en gezondheid. Bij GroenRijk vind je nu veel verschillende soorten chrysanten. 

 

‘Gouden’ bloem 

De gele chrysant is in Japan het symbool van de keizerlijke familie én van geluk. Jaarlijks viert dit land ‘de Dag van de Chrysant’, een geluksfestival met bloemenshows en verschillende drankjes en lekkernijen waarin chrysanten zijn verwerkt. Het is makkelijk te begrijpen waarom deze plant geluk verbeeldt: de chrysant maakt alles mooier, is ijzersterk en laat saaie of lege plekken weer opleven.

 

Wat aan kleurenkeuze!

Vooral als het om kleur gaat heb je veel keuze tussen de verschillende chrysanten: rood, paars, oranje, roze, geel, wit, groen of tweekleurig; het kan niet op! Er bestaan bovendien rond de tweehonderd chrysantensoorten met verschillende bloemvormen: van pompon, tot pluizig of anemoonachtig. En natuurlijk kent iedereen de populaire bolchrysant met een paraplu van bloemen. 
Chrysanten combineren prachtig met andere herfstbloeiers zoals:

  • Herfstaster
  • Herfstanemoon
  • Zilverkaars
  • Verbena
  • Geranium Rosanne

 

Potplant en kamerplant

Voor Chrysanten in een pot geldt zowel binnen als buiten hetzelfde: je geniet er het langst van als de plant voldoende licht krijgt, maar niet te warm staat. Zorg dat de kluit niet uitdroogt en geef elke twee weken wat vloeibare voeding, zoals GroenRijk plantenvoeding universeel bio. Als je de uitgebloeide bloemen verwijdert, ziet dat er gelijk wat verzorgder uit. Dit helpt ook om nieuwe bloemen aan te maken, omdat de knoppen zo wat meer zonlicht krijgen.

 

Chrysanten in de tuin

Niet winterharde soorten kun je het beste op een beschutte plek en niet in de volle zon zetten, zodat de plant weinig last heeft van wind en regen. De winterharde soorten kunnen beter tegen de volle zon. Help deze met overwinteren door ze, na de bloei, tot op 15 cm terug te snoeien en tijdens de vorst af te dekken met bladeren en/of takken. Of plaats de planten tijdens de wintermaanden in een koele, vorstvrije plek, zoals de schuur. In mei kan de chrysant dan weer de tuin in en start je ‘tuingeluk’ opnieuw.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Viola cornuta blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 


Mix van kleuren


Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner e...

Lees meer...
Chrysanthemum: frisse herfstkleuren

Geef een knallend einde aan je tuinseizoen met de grootbloemige en fantastisch kleurrijke Chrysanthemum. Ze geeft veel vrolijke bloemen en bloeit door tot de eerste nachtvorst.

Dé herfstklassieker

Als de dagen alweer korter worden, komen juist de bloemen van de bolchrysant (Chrysanthemum)
helemaal tot bloei. Deze kleurige herfstbloeier komt oorspronkelijk veel voor in Azië, is zelfs een
nationaal symbool in Japan, en groe...

Lees meer...
Triple Beauty

Op een speelse manier combineert de elegante Triple Beauty drie vaste planten en grassen in één pot.

 

Speelse harmonie

De planten en grassen van de Triple Beauty hebben verschillende hoogtes en matchende kleurschakeringen, waardoor het geheel er heel harmonieus uitziet en tegelijkertijd lekker los overkomt. De drie planten komen er mooi in uit en met opvallende kleuren als roze, lichtgroen en oranje stelen ze de show op...

Lees meer...