Zomerliefde van Agapanthus 'Amourette Blue'

Zomerliefde van Agapanthus 'Amourette Blue'

De hoge, langgerekte stelen van de Agapanthus africanus 'Amourette Blue' of Afrikaanse lelie wijzen allemaal reikhalzend omhoog richting de zon. Geef deze ranke beauty een zuidelijk plekje op je terras of balkon en de fel blauwe bloemen stralen de hele zomer.

Liefdesavontuur

De Agapanthus africanus 'Amourette Blue' is een perfecte plant om cadeau te geven aan je geliefde. Naast de Nederlandse naam Afrikaanse lelie draagt deze sierlijke zomerbloeier met schermen vol lichtblauwe bloemetjes namelijk ook de bijnaam liefdesbloem. Het Grieks woord ‘agape’ betekent beheerste liefde en ‘anthos’ bloem. De soortnaam 'Amourette' betekent ook nog eens liefdesavontuur! Met zoveel liefde en schoonheid van deze geraffineerde, bladhoudende soort loop je zeker geen blauwtje. 

Betoverende blauwe bloemen

De Afrikaanse lelie komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. In het wild doen sommige soorten het ook prima op de warme Canarische Eilanden en het bloemeneiland Madeira. De charmante plant houdt van warme zonnestralen, en doet het in ons land prima in een pot of kuip op een warm terras. Vooral de bladverliezende soorten kun je ook op een zonnige en warme plek planten, in goed gedraineerde, niet te arme grond in border of tuin. Daar bloeit zij de hele zomer van juli tot in september. 

Liefde en aandacht

De Afrikaanse lelie is niet alleen gevoelig voor kou, maar ook voor al te vochtige grond. Met deze tips heb je de meeste kans op een gezonde, bloeiende plant:

  • Als je de 'Amourette Blue' in een pot of kuip zet, meng dan wat zand door de potgrond en zorg dat er een drainagegat onderin zit, of gebruik hydrokorrels.
  • Geef vóór de bloei wat extra mest; dan bloeit de plant nog beter.
  • Geef tijdens de bloeiperiode een keer per week water, zeker bij warm weer.
  • Je hoeft de Agapanthus niet te snoeien.
  • Je kunt de plant vermeerderen door om de drie tot vier jaar te scheuren.

Overwintering

De Agapanthus africanus 'Amourette Blue' houdt niet van kou en heeft tijdens de wintermaanden bescherming nodig. Zet potten in een droge en koele ruimte. Bladverliezende Agapanthus-soorten kunnen vaak wat meer aan. Als je de plant in de volle grond hebt gepland, kun je de wortels beschermen door ze af te dekken met vliesdoek of plastic en daarboven wat stro, bladeren en boomschors.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...