Hoe kom ik aan de naam ooievaarsbek?

Hoe kom ik aan de naam ooievaarsbek?

De vrucht van een Geranium lijkt op de snavel van een ooievaar. Dus daar komt de Nederlandse naam Ooievaarsbek vandaan. Als we het toch over namen hebben... Voor het gemak worden alle soorten in en om het huis Geraniums genoemd, maar eigenlijk is die naam voorbehouden aan de wilde plant. De gekweekte soorten zijn Pelargoniums. GroenRijk zet dit voorjaar de Pelargonium Zonale in de schijnwerpers!

Pelargonium zonale: verveelt nooit

Geraniums zijn al lang niet meer voorbehouden aan kasteeltuinen en oranjerieën. Sinds de wilde variant in de 16e eeuw vanuit Zuid-Afrika werd ingevoerd, en kwekers begonnen met veredelen, verfraaien ze tuinen, balkons en terrassen. Pelargoniums zonale zijn er in wit, rood, licht en donkerroze, zalm, lila en paars. En in overweldigende combinaties van deze kleuren. Extra lieflijk zijn de ton sur ton varianten met subtiele nuances van een enkele kleur.

Staande Geranium

De Pelargonium zonale is een staande Geranium. Het is een robuuste plant waarbij de bloemen fier op de stelen staan. In tegenstelling tot hun familieleden Pelargonium peltatum hangt deze soort dus niet. De bladeren van de zonale zijn vrijwel rond. Meestal hebben ze één kleur maar er zijn ook bontbladige varianten met lichtgroene randen of met donkerrode banen over de bladen. Ook uit de bladvariatie blijkt dat dé Geranium niet bestaat, er zijn honderden soorten.

Verzorgingstips voor Geraniums

  • Zorg dat Geraniums altijd licht vochtige grond hebben, maar let op dat het water goed weg kan lopen.
  • Wanneer je ze in bakken zet is de grond natuurlijk wel iets sneller uitgeput. Dat los je simpel op met een scheutje vloeibare meststof in het gietwater elke 14 dagen.
  • Volle zon is voor Geraniums eerder een beloning dan een straf.

Geraniums laten overwinteren, het proberen waard!

Temperaturen lager dan 5 graden verdragen Geraniums niet. Vandaar dat ze in ons klimaat eenjarig lijken. Maar de echte plantenliefhebber hoeft zich daar niet bij neer te leggen. Het is gewoon een kwestie van temperatuurbeheersing. Laat ze binnen overwinteren, of zorg voor een buitenplek boven de 5 graden. Teveel gedoe? Bij GroenRijk hebben Geraniums in april gelukkig weer kleine prijsjes. Sowieso een goede reden om de verzameling flink uit te breiden!  

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...