Potchrysant: woonplant van de maand juni

Met de stralende bloemen en verrassende vormen van Potchrysant als plant zet je meteen de toon voor een vrolijke zomer. 

Fashionista 

Potchrysant ken je als snijbloem, maar is op pot of schaal ook een geweldige woonplant. De charme zit in de bossige look en de schitterende bloemen. Die kunnen meerdere kleuren hebben, op bloeiend  vuurwerk lijken en zowel heel 'funky fashionista' als heel klassiek zijn. De frisse kleuren maken van Potchrysant als plant een verrassende zomerse persoonlijkheid die je huis én je tuintafel opvrolijkt.  

Gouden bloem 

De naam komt uit het Grieks: 'chrysos' betekent goud en 'anthemon' is bloem.

3 redenen om Potchrysant in huis te halen 

  • Je weet niet wat je ziet: pompons, linten, vormen die op totaal andere bloemen lijken, Potchrysant houdt het graag spannend.
  • Potchrysant is een heerlijke natuurlijke luchtverfrisser met een lichtkruidige 'groene' geur. 
  • Makkelijk in de omgang, bloeit lang, niet erg veeleisend – de ideale zomerbloeier voor binnen. 

Bloem met status 

Potchrysanten worden al sinds de 15de eeuw voor Christus vereerd in China. Ze hadden daar zoveel aanzien dat alleen edelen toestemming kregen om ze in huis en in hun tuin te hebben als kruid. Je vindt de bloemen terug op oud porselein en schilderijen. In de 8ste eeuw haakte Japan in, waar de keizer Potchrysant uitriep tot nationaal symbool. Het keizerlijk zegel is erop geïnspireerd en de monarchie staat er bekend als de Potchrysantentroon. Potchrysant is een van de weinige planten die zich vanuit het Verre Oosten via Noordoost-Europa westwaarts heeft verspreid en gedijt in iets koelere streken. 

Zo hou je Potchrysant mooi 

  • Potchrysant bloeit lang en rijk op een lichte plek. 
  • Laat de kluit niet uitdrogen, Potchrysant is een stevige verdamper.  
  • Trakteer hem elke twee weken op wat plantenvoeding voor een rijke bloei .
  • Als je uitgebloeide bloemen weghaalt, oogt de plant mooier en kunnen nieuwe knoppen beter uitkomen. 

Pittig stylen

Potchrysant is geen plant voor een neutrale basis, hij kan wat hebben. Speel met potten in de kleur van de bloemen, zet ze in hagelwit of inktzwart of laat hem sprankelen in polkadots of andere motieven. Het mag een beetje knallen, met deze enthousiaste zomerbloeier. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...