Tuinplant van de Maand november: Schijnhulst

Tuinplant van de Maand november: Schijnhulst

Schijnhulst (Osmanthus) is een groenblijvende heester die, zoals de naam al doet vermoeden, op hulst lijkt. Met z’n aantrekkelijke bladtekening en de belofte van geurende witte bloemetjes in de lente verdient deze plant het predikaat Tuinplant van de Maand november.

Schijnhulst

Tuinplant van de Maand november: SchijnhulstSchijnhulst komt net als de olijf uit de familie van de Oleaceae. Het is een wintergroene, bladhoudende heester. De planten komen vooral uit China, Japan en het Himalayagebergte. Ze vragen om weinig snoeiwerk en blijven compact, dus ideaal voor op het balkon en terras. De Osmanthus x burkwoodii is ontstaan uit een kruising van twee schijnhulstsoorten. De plant heeft heerlijk geurende witte bloemen. Andere schijnhulstsoorten zijn vooral aantrekkelijk om hun bladtekening en bladkleur en daarom ook in november goed in de tuin te planten. Osmanthus heterophyllus komt in een aantal cultivars voor, waarvan vooral ‘Tricolor’, ‘Variegatus’ en ‘Goshiki’ bekend zijn. Door zijn herkomst en uitstraling is de plant goed toe te passen in oosterse tuinen, gecombineerd met andere tuinplanten uit die gebieden zoals Skimmia en Pieris.

Verzorging schijnhulst

Schijnhulst is bijzonder goed winterhard en staat graag in zowel de volle zon als in halfschaduw en zelfs schaduw. Een normale humusrijke grond vindt de schijnhulst prettig om in te groeien, niet te nat en niet te droog. Geef de plant, om hem gezond te houden, in het voor- en najaar een mengmeststof. Wanneer u schijnhulst op het juiste moment snoeit kan hij jaren mee. Bij te vroeg in de winter snoeien kunnen de takken invriezen. Belangrijk dus om daar voorzichtig mee om te gaan.

Snoeitips schijnhulst

Schijnhulst groeit niet zo snel. Eigenlijk is snoeien alleen nodig als de plant te groot wordt of als er lelijke of dode takken aan zitten. De beste snoeiperiode is eind februari of begin maart. Wanneer u de schijnhulst als haag gebruikt dan is jaarlijks snoeien in juni en september aan te bevelen. De Osmanthus burkwoodii kan het beste na de bloei in mei/ juni gesnoeid worden, zodat u nog kunt genieten van de heerlijk geurende bloemen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...