Struikmargriet

Struikmargriet

Deze stralend wit bloeiende struikmargriet heeft regelmatig water en vloeibare plantenvoeding nodig

Struikmargrieten (Argyranthemum frutescens) zijn bij ons kuipplanten. Iedereen kent ze en vindt ze prachtig. Dat geldt zeker voor de planten die GroenRijk nu aanbiedt: die hebben zuiverwitte, echte margrietbloemen met een geel hart. De kleine struikjes zijn uiterst geliefd vanwege hun onvoorstelbaar uitbundige bloei die niet op lijkt te houden. De planten kunnen makkelijk tot oktober doorbloeien. Het zijn echte ministruikjes die graag zonnig staan: balkon, terras of tuin maakt niet uit. Je moet wel weten dat de licht verhoutende planten hier niet helemaal winterhard zijn. Zachte winters overleven ze trouwens wel. Maar overwinteren geeft meestal een wat minder resultaat: koop dus elk jaar nieuwe. Dan is de bloeirijkheid dankzij de kwekerskunst die dat veroorzaakt, het grootst. Van deze planten zul je echt enorm veel plezier hebben. Ook heel leuk om cadeau te doen!

Van de Canarische Eilanden

Struikmargrieten stammen oorspronkelijk uit de unieke natuur van de Canarische Eilanden, o.a. van Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria. Maar ze zijn inmiddels in tal van andere gebieden met een subtropisch klimaat ingeburgerd. Daar groeien ze uit tot mooie, brede, bolle, dicht vertakte struiken van wel 1,5 m hoog. Als die volop met honderden margrietenbloemen tegelijk bloeien, weet je niet wat je ziet! Net zoals de planten die je nu bij GroenRijk vindt, zijn ze na verloop van tijd letterlijk overdekt met hun kleurrijke – of in dit geval zuiverwitte – bloemen. Het fijn gevormde blad is mooi zachtgroen met een grijzige zweem. Dat laatste geeft aan dat ze best wat warmte kunnen hebben! De planten worden verkocht in het stadium dat sommige knoppen al wat kleur te zien geven. Als de iets beige gekleurde knoppen openbloeien komen er uit die propjes prachtige bloemen die hun blaadjes openspreiden als een enorm welkom aan alles en iedereen! Zo mooi!

De wetenschappelijke naam

Struikmargrieten hebben heel lang Chrysanthemum frutescens geheten. Eigenlijk tot de wetenschappers het enorme geslacht Chrysanthemum opsplitsten in wel 30 aparte geslachten (wat sinds 1999 overigens voor een deel weer is teruggedraaid, maar dat geldt niet voor de struikmargrieten). De struikmargriet kreeg door de nieuwe indeling de naam Argyranthemum en heet dus nog steeds zo. Die nieuwe indeling was nodig vanwege genetische verschillen die pas sinds halverwege de vorige eeuw aantoonbaar zijn. Voor die tijd gebeurde de indeling bij planten vooral op uiterlijke kenmerken, zoals bloemeigenschappen. Zo is het eeuwenlang gegaan. Zo’n vanwege de genen noodzakelijke nieuwe indeling in het plantenrijk is veel andere planten ook overkomen. Die kregen ook een andere naam omdat ze andere genen bleken te hebben dan eerder werd gedacht. Ze hoorden dus niet meer bij de groep planten waarbij  ze eerder waren ingedeeld.  Sinds er ook bij planten DNA wordt onderzocht zijn er daardoor al heel veel veranderingen doorgevoerd. Dat heeft ook geweldige verrassingen opgeleverd: zo is onlangs het genoom (het totale DNA) van uien vastgesteld en dat blijkt zevenmaal groter te zijn dan dat van een mens! Een ui is dus een veel complexer wezen dan een mens. Van struikmargrieten weten we het nog niet…

Verzorging struikmargriet

Zet je struikmargrieten op een zonnige plek op je balkon of terras. Tijdelijk als perkplant in je tuin toepassen, kan ook. Een mooie sierpot om de pot waarin hij op je balkon of terras staat, gaat te sterke opwarming van de wortels in de kweekpot tegen. GroenRijk biedt een grote keuze aan potten. Ga je verpotten, zet ze dan in een mengsel van 1 deel potgrond met 1 deel bemeste tuinaarde. Na zes weken is de mest uit de potgrond verbruikt. Daarna moet je iedere week een keer wat plantenvoeding in zwakke concentratie in je gietwater doen. Geef dagelijks water. Wanneer je je planten toch wilt overhouden, kun je ze het beste laten overwinteren op een lichte, vorstvrije plek bij een temperatuur tussen 5 en 10 °C. Haal ze voor de eerste nachtvorst naar binnen. Verpot ze dan in het voorjaar.

Haal tijdens de bloei regelmatig de uitgebloeide bloemen weg. Bescherm de planten tegen zware regen. De bloemen kunnen anders smetten (verbruinen). Regelmatig water geven. Zorg dat een teveel aan (giet)water kan wegstromen (dus zorg ook voor een drainagegat onder in de sierpot).

TIP 1

Geef ook water als het regenachtig weer is. Door de bolle vorm van de planten komt aflopend regenwater vaak niet in de pot terecht en kan de potgrond zelfs droog blijven als het regent. Om dezelfde reden niet op de plant, maar in de pot water geven.

TIP 2

Als de binnenste bladeren bruin verkleuren (dat gebeurt soms) moet je de helft van de bloemen en knoppen weghalen. Dan vormt zich al gauw nieuw fris blad en ook de bloei is al snel weer in volle gang. 

In kort bestek

Struikmargrieten (Argyranthemum frutescens) zijn zeer rijk bloeiende, niet echt winterharde, mediterrane struikjes die tot oktober vol door kunnen bloeien met honderden margrietachtige bloemen. GroenRijk biedt ze nu speciaal aan in zuiver wit met een geel hart. Het blad wordt vaak bijna geheel door de bloemen bedekt. Een rijk gezicht! Struikmargrieten zijn opvallende accentplanten, maar laten zich op terras en balkon ook uitstekend met andere planten  combineren.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...
Elk jaar meer Hortensia!

Juni is op en top hortensia tijd. Daarom is de Hydrangea macrophylla, ofwel Bolhortensia of Boerenhortensia met extra veel bloemen deze week extra voordelig.

 

Hortensia’s, ze bloeien weer!

Het is onvoorstelbaar hoeveel grote kleurrijke bloemen Hortensia’s weten te produceren. Bij Boerenhortensia’s gaat de bloei gemakkelijk 8 tot 10 weken aaneengesloten door. Zeker als je geregeld wat plantenvoeding toevoegt blijven horte...

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...