Lavendel

Lavendel

De heerlijk geurende lavendel is al sinds zeer oude tijden in tal van soorten en variëteiten bekend uit de natuur van de landen rond de Middellandse Zee. Heel vroeger gingen de mensen in Zuid-Europa de bergen bij de kusten in om deze planten te zoeken vanwege hun helende eigenschappen. Later begon men ze ook te telen. In Zuid-Frankrijk (het vroegere Zuid-Gallië van de Kelten) gebeurt dat al sinds de Romeinse tijd en nog eerder. Het is er nu een topcultuur. Wie de velden bloeiende lavendel daar ooit heeft gezien en geroken, vergeet dat nooit meer. Dat geldt vooral voor de ‘echte lavendel’ (Lavandula angustifolia) met de smalle blaadjes en de paarsblauwe bloemen aan de toppen van de stengels. Veel soorten hebben grijsachtig blad. Dat duidt op hun zuidelijke herkomst. Het grijs maakt ze beter bestand tegen langdurig fel zonlicht. Dat geldt zeker voor Lavandula angustifolia en zijn vele variëteiten en cultivars. Variëteiten zijn spontaan in de natuur ontstane mutaties, cultivars zijn kweekvormen met speciale eigenschappen.

Lavendel  ‘Felice’® zit daar een beetje tussenin

‘Felice’® is een spontane verandering die werd gevonden in een groep gekweekte lavendels uit de zogenaamde ‘Munstead’-groep. Dat is een groep lavendelrassen die al jaren geleden door de kwekers werd geselecteerd.  ‘Felice’® is dus niet bewust gemaakt, maar tot verrassing van de kweker die hem vond, tussen andere planten aangetroffen. Zoiets gebeurt heel vaak in de kwekerswereld. Als het om opvallend andere en betere eigenschappen gaat, is zo’n kweker daar enorm blij mee en hij (of zij) probeert dan (vaak via stek) om zo’n bijzondere plant te vermeerderen en die planten met een nieuwe, eigen cultivarnaam aan plantenliefhebbers aan te bieden. Dat kan natuurlijk alleen als er voldoende planten voor de verkoop zijn en het kweken daarvan kost tijd. Met ‘Felice’® was het zeer de moeite waard om die door te kweken, omdat deze lavendelvorm zulke opvallend mooie volblauwe bloemen heeft. Die zijn iets lichter (helderder) van kleur dan bijv. de bloemen van de heel bekende cultivar ‘Hidcote’ die je misschien wel kent. ‘Felice’® heeft wel ongeveer dezelfde grijze bladkleur. Het smalle blad (dat wordt ‘lijnvormig’ genoemd) is ook behaard. De blaadjes zijn ongeveer 3-4 cm lang. 

Andere eigenschappen

‘Felice’® bloeit prachtig, vol en rijk in de periode juni-september. Bijzonder is dat de knopperiode – waarin de planten al wel kleur hebben – bij ‘Felice’® langer duurt dan bij andere cultivars. Dus je geniet bij ‘Felice’® langer van die kleur. De planten worden ca. 50-60 cm hoog. Ze zijn in het huidige klimaat ook in onze streken goed winterhard (Nederland heeft inmiddels een klimaat dat vergelijkbaar is met dat van het Loire-gebied in Frankrijk een halve eeuw geleden) en ze blijven in zachte winters wintergroen (ze behouden hun blad).

Plant ‘Felice’® altijd op een zonnige plek in voedzame, pH-neutrale tot kalkrijke, goed doorlatende grond. Zit er te weinig kalk in de grond (zure grond), voeg die dan toe. Geef dan ook ieder voorjaar een goede kalkbemesting. Hoewel de planten aardig wat droogte kunnen hebben, mag de grond natuurlijk nooit helemaal uitdrogen. ‘Felice’® vraagt verder weinig extra voeding of verzorging op één ding na: je moet de planten wel snoeien om ze niet te sterk te laten verhouten en ze jong te houden. Dat moet wel op de juiste manier gebeuren, want snoei je te kort, dan lopen ze niet goed meer uit. Doe het daarom zo: knip ieder jaar in september alle oude bloemen weg. Dan gaat het goed.

Eetbare bloemen!

Niet alleen de bloemen, maar ook de bladeren van lavendel bevatten een aroma dat culinair niet onderdoet voor tijm.  Het is alleen nog wat minder algemeen bekend, maar lavendel wordt al sinds oude tijden in de keuken toegepast. Ook van ‘Felice’® geeft een takje met blaadjes een heerlijke smaak en geur aan BBQ-gerechten, stoofschotels, gebraden vlees enz. Gooi een paar losse takjes op de BBQ en de geur is verrukkelijk! Natuurlijk kun je de bloemen ook voor potpourri’s gebruiken. Je kunt er ook lekkere thee van trekken (dat kan met verse of gedroogde ‘Felice’®-bloemen) en het is heerlijk als smaaktoevoeging aan een kop warme chocolade.

TIP

Lavendel ‘Felice’® is qua hoogte ideaal als laag haagje. Plant ze dan zo dat de planten elkaar net raken. Zet zo’n haagje op een plek in de tuin waar je vaak langsloopt. Dan geniet je maximaal van de geur.

In kort bestek

Lavendel ‘Felice’® is een prachtig blauw bloeiende, heerlijke geurende, tot ca. 60 cm hoge lavendel die in juni-september bloeit, maar daarvoor al (langer dan bij andere lavendels) kleur toont in zijn (of haar) knoppen. Voor een plek in de zon en neutrale tot kalkrijke grond. Verdraagt vrij veel droogte. Na de bloei de uitgebloeide bloemen wegknippen. Ook voor culinaire toepassingen en haagjes. Nu in een forse maat bij GroenRijk.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...