Valkuilen moestuin(tjes)

Moestuinieren is leuk, maar niet altijd even makkelijk. Sommige groenten groeien ‘de pan uit’, andere verpieteren waar je bij staat. Daarom is het goed je te informeren over de beste zaai-, kweek- en oogstmethoden voor je favorieten groenten en kruiden. In het e-book Moestuinieren voor groentjes van GroenRijk vind je waardevolle informatie om van je moestuin een succes te maken. Hier een paar veelgemaakte (beginners)fouten.

1. Te dicht, te veel en te oppervlakkig zaaien

Vooral hele fijne zaden zijn lastig evenwichtig te verspreiden. Vermeng ze eerst met wat vochtig zand voordat je ze ter plaatse uitstrooit. Voor sommige soorten, zoals worteltjes, is het handig om een ondiepe geul in de grond te maken en de zaadjes daar op een windstille dag met een soort tuutje (of dubbelgevouwen envelop) in te strooien. Aarde erover vegen en klaar is kees. Wanneer je in een keer te veel van eenzelfde soort zaait, zit je straks opeens met een overschot. Zaai liever steeds een beetje met een tussenpoos van een week of twee. Dikkere zaden moeten wat dieper de grond in, zo’n 3 centimeter.

2. Te weinig water en mest geven

Alle planten, dus ook groenten en kruiden, hebben behoefte aan goede grond, voldoende licht, water en meststoffen. De hoeveelheid verschilt per soort; houd daar rekening mee! Kijk voor meer informatie in het e-book Moestuinieren voor groentjes dat u hier kunt downloaden of vraag om advies in ons tuincentrum.

3. Te vroeg of te laat binnen of buiten zaaien of planten

Ook de beste zaai- en pootperiode voor de verschillende soorten groenten en kruiden loopt flink uiteen. Kijk op het etiket van het zaaizakje of het label van het ‘pootgoed’ (het te planten groenten- of kruidenplantje) wat de beste tijd en plek (binnen, buiten, in koude bak of kas)  is om te zaaien of te poten. Of vraag om advies in ons tuincentrum.

 

Bekijk de tips en geniet van een prachtige moestuin!

De moestuinexperts van GroenRijk hebben tips en antwoorden op veel gestelde vragen op een rij gezet. Pas de tips toe en geniet van een prachtige moestuin: klik hier om het e-book te downloaden.

 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Korenbloemaster: koele kleuren in late zomer

Achter in de zomer vrolijken de grote blauwe bloemen van de korenbloemaster (Stokesia laevis) je tuin helemaal op, en daar gaan ze tot eind september mee door. Zo geniet je extra lang van de zomer in je tuin. 

Felle bloeier

Lange, slanke bladeren en grote, platte lilablauwe bloemen die wagenwijd open staan alsof ze ieder zonnestraaltje willen opvangen. De kleurige bloemen van de Stokesia laevis doen aan klassieke korenbloemen de...

Lees meer...
Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...