Kerstcactus, Woonplant van de maand november

Kerstcactus, Woonplant van de maand november

Woonplant van de maand november is de kerstcactus, ook bekend als Lidcactus. Een plant die de winter aangrijpt om flink te bloeien. Dus hoe korter de dagen, hoe meer bloemen in het paars, rood, wit, oranje of roze.

Geschakelde vingerkootjes
Een sprankelende bloeier, dat is de kerstcactus. Deze vetplant heeft platte bladeren als geschakelde vingerkootjes met gebogen stekeltjes en bloeit van nature in de winter. Dan produceert de kerstcactus paarse, rode, witte, oranje of roze bloemetjes. Grote kans dus dat je rond Kerstmis geniet van deze kleuren.

De boom in
Zoals veel woonplanten, heeft ook de kerstcactus een exotische achtergrond. In het wild vind je de plant namelijk in de regenwouden van Brazilië. De kerstcactus groeit daar op bomen in de regenwouden, zonder dat die bomen daar overigens last van hebben.

Beperkt water, beperkt licht
Jouw kerstcactus prefereert een koele plek, het liefst niet warmer dan 20 °C maar kan licht goed verdragen. Tijdens de bloei geef je de plant een keer per week water en haal je af en toe oude bloemetjes weg. Na de bloei wil de kerstcactus even vakantie en heeft hij in augustus, september een maand volledige droogte nodig en wat minder licht. Daarna verlangt de plant weer wat water en plantenvoeding en zal de kerstcactus opnieuw bloeien in november.

Leuk om te weten:

  • Als je goed zorgt voor je kerstcactus kan de plant wel 20 tot 30 jaar oud worden.
  • Wist je dat planten helpen om geluidsoverlast terug te dringen? Het meeste effect hebben ze in ruimtes met veel grote, harde oppervlakken.
  • Een plant die zoals de kerstcactus groeit op een boom, noemen we een epifyt.
  • De botanische naam van de kerstcactus is Schlumbergera, vernoemd naar Frédéric Schlumberger (1823–1893).
  • Zitten er bloemknopjes aan je kerstcactus? Verplaats de plant dan niet meer, want de cactus houdt niet van verandering en laat dan zijn bloemknoppen vallen.
  • Er zijn kerstcactussen met een doorsnee van meer dan een meter die meer dan duizend bloemen dragen.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig, dat stimuleert de plant om andere bloemknoppen uit te laten groeien. Een bloem bloeit ongeveer zeven dagen.
  • Wist je dat je een kerstcactus het beste om de drie jaar kunt verpotten tussen februari en april?
  • Je kunt een kerstcactus na de bloei verhuizen naar het terras of balkon, maar zorg dat de plant geen direct zonlicht krijgt in de zomer.
  • De afhangende stengels van de kerstcactus kunnen wel 60 centimeter lang worden, dus zet de plant hoog genoeg.

Woonplant van de maand
De kerstcactus staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van november 2014. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau en komt tot stand met financiële steun van de Europese Unie. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...