Anemoon

Anemoon

Ja, deze Anemoon is een compacte plant die bloeit van augustus tot oktober

De Pretty Lady®-herfstanemonen (Anemone hupehensis Pretty Lady-serie) zijn in korte tijd zeer gewild geworden vanwege hun rijke bloei in de nazomer en vroege herfst, maar vooral om hun compacte groei. Ze worden slechts 40-50 cm hoog en vormen een dichte bladerpol met grote aantallen forse, intens gekleurde bloemen. Dat maakt ze absoluut uniek. Er zijn nog niet zoveel aparte cultivars uit ontwikkeld (de eerste werden in 2009 geïntroduceerd), maar de vraag ernaar is groot omdat deze herfstanemonen vroeger bloeien dan de meeste andere (die bloeien pas in september-oktober). Ook vanwege hun mooie dwergvorm vinden ze dus gretig aftrek en ze trekken vlinders aan!

De Pretty Lady®-herfstanemonen zijn in Japan ontwikkeld door de heer Yoshihiro Kanazawa en op de wereldmarkt geïntroduceerd door Blooms of Bressingham, het van oorsprong Engelse bedrijf dat o.a. gespecialiseerd is in de introductie van nieuwe vaste planten in Europa, de USA en Canada. Dit bedrijf gaat terug op de legendarische vaste-plantenkweker Alan Bloom uit Bressingham (UK) die in de vorige eeuw (vanaf 1926) een fantastische showtuin in landschapsstijl vol vaste planten aanlegde waar hij nieuwe introducties uitprobeerde. Alleen het beste was goed genoeg. De Pretty Lady®-herfstanemonen passen helemaal in dat streven. Tot nu toe zijn geïntroduceerd: Pretty Lady Emily® met grote, gevulde, zacht- en warmroze bloemen die al vroeg en heel langdurig bloeien; Pretty Lady Julia® met lichte, dubbele, lilaroze bloemen; Pretty Lady Susan® met enkelvoudige donker-paarsroze bloemen; Pretty Lady Diana® met grote, enkele, lichtroze bloemen. Deze cultivars hebben allemaal drietallig gedeeld of gelobd blad en hun bloemen hebben een prachtig goudgeel hart. GroenRijk biedt een aantrekkelijke keuze.

Verzorging
Geef je Pretty Lady®-herfstanemonen een plekje in de volle zon tot lichte schaduw. Ze verdragen volle zon goed als de grond maar iets vochtig blijft. Die grond moet wel goed doorlatend zijn, want deze niet-wintergroene vaste planten hebben een hekel aan langdurige winterse nattigheid bij hun wortels. Qua grond stellen ze verder weinig eisen. Deze moet normaal voedzaam zijn. Iedere ‘gewone’, niet te zware tuingrond is geschikt. Kies de plek waar je ze plant zorgvuldig, want herfstanemonen (ook deze) hebben er een hekel aan om te worden verplant. Laat ze dus zo veel mogelijk met rust. Je Pretty Lady®-herfstanemonen zijn in pot gekweekt. Zorg dat de wortelkluit bij het inplanten zo veel mogelijk intact blijft. Dat bevordert een goede en snelle doorgroei. Hoewel ze compact blijven, kunnen ze zich door de jaren heen flink uitbreiden (tot een doorsnee van 50-60 cm). Ze zijn niet (met remstoffen) kunstmatig klein gehouden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat deze herfstanemonen plotseling veel hoger worden dan ze waren. Laat de grond waarin ze staan nooit helemaal uitdrogen. De prachtige, ijle stengels hebben geen steun nodig. Ze zijn heel sterk, al zien ze er teer uit. Laat ze in het late najaar rustig bovengronds afsterven. Ruim de afgestorven blad- en stengelresten pas in het voorjaar op. Geef de planten dan ook een goede organische basisbemesting. Een beetje kalk mag ook (maar niet tegelijk met de mest!). Je kunt wel beendermeel geven (waar ook kalk in zit). Grote zomerse hitte vertraagt het bloeibegin en de bloemen zijn op schaduwrijke plekken wat minder sprankelend dan in de zon. Pretty Lady®-herfstanemonen hebben weinig last van aantastingen, maar ze trekken wel vlinders en bijen aan. De planten hebben ook niet per se winterse kou nodig om te kunnen gaan bloeien, maar wel lange, lichte dagen om bloemknoppen te gaan vormen. Pretty Lady®-herfstanemonen  bloeien in ieder geval altijd langduriger dan andere herfstanemonen en vaak ook rijker. Het zijn echt fantastische, vrij laag blijvende planten! Ideaal voor een niet te grote tuin.

De kweek
Pretty Lady®-herfstanemonen worden door diverse gelicenseerde bedrijven vegetatief vermeerderd uit weefselkweek. Uit zaad kunnen ze niet soortecht worden voortgekweekt. De oorspronkelijke soort Anemone hupehensis stamt in het wild uit China, maar er werd al eeuwen geleden in Japan mee gekweekt en veredeld. Die vormen zijn op hun beurt weer in China terecht gekomen, waar vandaan de eerste in 1844 naar Europa werden gebracht.

TIP
Pretty Lady®-herfstanemonen zijn schitterende borderplanten die prachtig combineren met andere, niet te hoge herfstbloeiers met witte, blauwe en lilaroze tinten, zoals asters, violen, aarereprijs (Veronica spicata) en met mooie bladplanten, zoals Hosta’s en varens.

In kort bestek
De zeer rijk en langdurig bloeiende Pretty Lady®-herfstanemonen (Anemone hupehensis) blijven laag (40-50 cm), groeien compact uit, kunnen jarenlang vast blijven staan en doen het zowel in zon als lichte schaduw in iedere normale tuingrond, mits goed doorlatend. Prachtige bloeiers voor nazomer en vroege herfst met diverse roze bloemtinten. Grote bloemen. Goed winterhard en sterk. Laat de grond niet uitdrogen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Stap de lente in met Queens Grass graszoden

Deze maand markeert het moment waarop we langzaamaan weer de tuin in kunnen stappen en de natuurlijke pracht omarmen. Bij tuincentrum GroenRijk Bergambacht wordt dit seizoen nog specialer met ons uitgebreide assortiment graszoden van het gerenommeerde merk Queens Grass. Een familiebedrijf dat al meer dan 40 jaar op indrukwekkende wijze de mooiste graszoden van Europa kweekt op meer dan 350 hectare aan kweekvelden. Ontdek waarom Queens Grass graszode...

Lees meer...
Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...