Hortensia's

Hortensia's

Deze sterke hortensia’s bloeien enorm lang en rijk

Het type hortensia’s waaraan GroenRijk deze week speciaal aandacht geeft, wordt wel boerenhortensia genoemd (in Vlaanderen ook bolhortensia), maar hij heet officieel Hydrangea macrophylla. De volksnaam hortensia dankt de plant naar wordt aangenomen – niemand weet het echt zeker – aan Hortense Eugénie de Beauharnais die van 1806 tot 1810 koningin van Holland was. Ze was de echtgenote van de eerste Nederlandse koning Louis Bonaparte, een broer van de toenmalige Franse keizer Napoleon Bonaparte. Ooit gaven de biologen Von Siebold en Smith de geslachtsnaam Hortensia aan de Hydrangea, maar dat is lang geleden. De naam Hydrangea komt uit het Grieks en betekent ‘watervat’. Die naam danken de planten aan de enorme hoeveelheden water die ze opzuigen en verdampen. De soortnaam macrophylla komt uit het Latijn en betekent ‘groot blad’. De boerenhortensia is dus eigenlijk het ‘grootbladig watervat’. GroenRijk biedt deze prachtige planten nu in een grote kweekpot aan (doorsnee 23 cm).

Een Japanse soort met verschillende vormen

Er zijn tientallen soorten hortensia’s, afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Hydrangea macrophylla stamt uit Japan. De eerste exemplaren van die soort werden in de 18e eeuw in Europa ingevoerd. Er bestaan diverse ondersoorten van met bolronde of platte bloemschermen,, maar ook dubbelkleurige, doorbloeiende en zelfs seringvormige bloeiers. Die bolronde (ook gevuldbloemige genoemd) bloemschermen bestaan uit een ronde cluster steriele (niet vruchtbare) bloempjes. Die kunnen dus geen zaad vormen.

De typen met een plat bloemscherm worden randbloeiers, Teller-vormen of lacecaps genoemd (Teller is het Duitse woord voor ‘eetbord’ en lacecap (Engels) betekent letterlijk ‘kanten mutsje’). Het platte bloemscherm van die hortensiavormen heeft een buitenrand met steriele bloemen. In het midden van de bloeiwijzen zijn de bloemen van Teller-typen wel vruchtbaar. Die kunnen dus wel zaad vormen.

Deze week worden vooral de min of meer bolrond bloeiende vormen in diverse kleuren door GroenRijk aangeboden. GroenRijk heeft een aantal van de beste en mooiste voor je geselecteerd. Je zult behalve verschillen in bloeikleur, ook bladverschillen tussen de planten zien en zelfs in de bloemen – die kunnen bijvoorbeeld gladde of gekartelde bloembladrandjes hebben.

Er bestaan meer dan 500 kweekvormen van deze hortensia’s

De meeste vertonen witte, roze, rode of blauwe bloemkleuren. Dat geldt ook voor de cultivars die GroenRijk nu aanbiedt. Goed om uit te kiezen! De kleur is in sommige gevallen te beïnvloeden. Planten met roze bloemen kunnen blauw gaan bloeien. Dat gebeurt als ze in zure grond worden gezet of als er ijzer of aluminium in die grond zit (dat wordt er dan ook soms bij gedaan om blauwe bloemen te krijgen). Bij wit bloeiende planten kunnen de bloemen tijdens het groeiseizoen roze of roder worden, maar dan beginnen ze hun bloei het jaar erop wel weer wit. Als jouw blauw bloeiende hortensia roze wordt, kun je dat met speciale mest (in het najaar geven) verhelpen. Die speciale mest is NPK 10+8+35+3% magnesium en extra aluminiumsulfaat. GroenRijk heeft het voor je in voorraad.

Verzorging

Hydrangea macrophylla-typen laten zich ook uitstekend in pot kweken en houden. Je kunt ze in hun kweekpot in een leuke sierpot zo op je terras of balkon zetten. Dan heb je er extra veel plezier van. Maar je kunt de planten die GroenRijk nu aanbiedt natuurlijk ook meteen in de volle grond van je tuin planten. Maar dan moet je wel weten dat deze hortensia’s wat vorstgevoelig kunnen zijn. Een aanrader: laat de uitgebloeide bloemen gewoon de hele winter aan de plant zitten. Die geven wat extra bescherming tegen vorst bij de gevoelige toppen van de scheuten. Wat sneeuw of rijp op zo’n bloemscherm staat prachtig. Vooral in het vroege voorjaar kan vorst schade geven aan de zich ontwikkelende, sappige nieuwe scheuten. Later in het voorjaar kun je de oude bloemen dan vlak eronder (daar zit een nieuwe bloeiknop) afknippen. Knip de stengels even boven die nieuwe knoppen door. Je kunt de knoppen duidelijk zien zitten.

Geef de plant voeding als de nieuwe bloemknoppen beginnen te groeien. Je kunt de bemesting tot in juli maandelijks herhalen. Zeker bij planten die in een pot groeien, is dat belangrijk. Vergeet ook niet op tijd water te geven. Hortensia’s zijn zoals gezegd behoorlijk dorstig.

Als de plant op den duur te groot wordt, kun je er ieder voorjaar enkele van de oudste takken kort bij de grond uitknippen. Dat stimuleert bovendien de groei van nieuwe takken en in de loop van enkele jaren verjong je zo de hele plant, waardoor hij rijk blijft bloeien. Deze manier van snoeien wordt dan ook verjongingssnoei genoemd.

Inplanten

Wanneer je je hortensia in de tuin wilt planten, moet je een voldoende ruim plantgat maken (op een licht beschaduwde plek) en de grond die je rond de wortels in het gat terugbrengt, verrijken met goede compost. Maak de wortels aan de buitenkant van de kluit rondom iets los voor je de plant in het plantgat zet. Dat bevordert een goede doorgroei. Zorg dat de grond na het inplanten vochtig blijft.

TIP

Je kunt de bloemen van deze hortensia’s ook goed drogen. Hang ze dan aan hun stelen in een droge ruimte op. Op de vaas drogen kan ook.

In kort bestek

De hortensia’s met bolle bloeiwijzen die GroenRijk nu speciaal aanbiedt, zijn sterke, enorm rijk bloeiende heesters die eigenlijk Hydrangea macrophylla heten. Ze zijn er nu in een grote potmaat (doorsnee 23 cm) en rijk bloeiend in allerlei prachtige roze, witte en blauwe tinten. De verzorging is makkelijk en zowel in pot als in de volle grond bloeien ze geweldig. Vergeet niet op tijd water te geven. De bloemen laten zich ook heel goed drogen.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...