Zomerbloeiers

Als je deze zomerbloeiers in hun terraspot regelmatig vloeibare plantenvoeding geeft, bloeien ze extra rijk en lang

Deze mix van fleurige zomerbloeiers in hun grote terraspot (doorsnee 29 cm) is prachtig  in je tuin, op je terras of op je balkon. Je kunt ze zo meenemen en neerzetten. Zet ze op een zonnig plekje buiten. We hebben diverse mooie soorten voor je gecombineerd, o.a. Bacopa, Fuchsia’s en Petunia’s, ook de sterke, ongelooflijk rijk bloeiende Mini-Petunia’s of Calibrachoa’s en nog veel meer. De planten bloeien de hele zomer en herfst door – tot de vorst er in de late herfst een eind aan maakt. Er is gekozen voor vrolijke en vertederende, mooie, warme, sterke en zachte bloemkleuren. Dus heel veel keus. Ze zullen je nooit vervelen. De keuze bestaat uit planten die  omhoog groeien, of juist sierlijk overbuigen en gaan hangen. Als je de potten op de grond zet, zullen de bloeiende ranken van sommige soorten zelfs over de grond uitgroeien en kunnen vanuit de pot hele bloementapijten ontstaan. Zet je ze hoger, dan kan het een bloemenwaterval worden. Wat jij wilt. Je hebt gegarandeerd succes met de zomerbloeiers die GroenRijk nu voor je heeft klaarstaan. Je kiest gewoon je eigen kleurenbeeld dat als een geweldige blikvanger zal werken.

Met deze planten kun je overal een rijk bloeiend wereldje creëren

De mooiste combinaties zijn al voor je gemaakt met een afwisseling van groeivormen, blad- en bloemvormen en kleuren. Met planten die uitstekend bij elkaar passen.

Iets meer over enkele soorten die in je terraspot kunnen groeien:

Petunia’s groeien in het wild in Argentinië en Brazilië. Met de soorten die daar vandaan komen is enorm veel gekruist. Ze bloeien overdadig met de bekende kelkvormige, grote of kleinere bloemen (dat hangt van het ras af) aan lange, rankende, afhangende of kruipende stengels. Een nadeel van de heel oude rassen was dat de bloemen moeilijk tegen slecht weer konden. Na een flinke regenbui konden de bloemen zelfs verbruinen. De kwekers zijn daarom op zoek gegaan naar sterkere vormen en die zijn gevonden. Een zeer succesvolle groep daarvan zijn de Surfinia’s. Dat is dus geen aparte plantensoort die op petunia’s lijkt, zoals vaak wordt gedacht. Het zijn echte petunia’s met veel betere eigenschappen. Daarom hebben ze een eigen groepsnaam gekregen. Ze bloeien nog rijker, zijn minder weergevoelig en daardoor veel sterker. Net zoals alle andere petunia’s zijn het directe familieleden van de tabaksplanten (het Braziliaanse woord ‘Petum’ betekent ‘tabak’). Maar het wordt nog ingewikkelder. Want wat we Mini-Petunia’s noemen zijn wel verre familieleden van de echte petunia’s, maar ze behoren tot het geslacht Calibrachoa. De planten in dat geslacht lijken wel op kleinbloemige petunia’s en ze groeien op dezelfde manier, maar ze zitten genetisch totaal anders in elkaar. Ze zijn ook minder dorstig dan de echte petunia’s en je hoeft de uitgebloeide bloempjes er bij Calibrachoa’s niet uit te halen. Dat doen ze zelf: ze laten ze verschrompelen en stoten ze dan af. Ook zijn ze nauwelijks weergevoelig. Allemaal grote voordelen van deze rijke bloeiers. GroenRijk heeft ze nu in tal van kleuren voor je klaar staan.

Bacopa’s  bloeien van mei tot in oktober met een stroom aan witte bloempjes. Ze bestaan overigens ook in het blauw en roze. Ze groeien met overhangende stengels die zich schitterend over de rand van een hanging basket of plantenbak – of zoals nu een terraspot –  kunnen draperen. In de volle grond geplant gedraagt een Bacopa zich als rijk bloeiende bodembedekker. Eigenlijk is de echte wetenschappelijke naam van wat we Bacopa noemen Sutera cordata. Het cordata slaat op de fijne, hartvormige groene blaadjes van deze planten die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komen en daar als vasteplanten leven. Hier worden ze eenjarig gekweekt, maar je kunt ze vorstvrij en koel laten overwinteren. Daar moet je in het najaar maar over beslissen. Eerst kun je maandenlang van hun bloemenzee genieten.

Fuchsia’s zijn er in duizenden vormen. De meeste soorten stammen uit Zuid-Amerika, maar ook in Nieuw-Zeeland komen ze voor. In de praktijk zul je zelden de echte soorten zien, het gaat bijna altijd om veredelde cultivars, waaraan genetisch zoveel is ‘gesleuteld’ dat hun afkomst vaak niet meer is vast te stellen. Het zijn echt door mensen ‘gemaakte’ planten die helemaal voldoen aan wat wij mensen willen. Juist daardoor zijn ze al eeuwen zo geliefd. Fuchsia’s zijn niet of nauwelijks winterhard, maar ze kunnen – als je ze koel (vorstvrij) laat overwinteren – anders dan veel andere zomerbloeiers wel heel oud worden en jartenlang meegaan. Liefhebbers hebben soms tientallenjaren lang dezelfde planten – waar ze dan ook intens van houden en trots op zijn. Zo’n traditie kun je zelf ook beginnen. Bij GroenRijk vind je er jouw favoriete planten voor.

Makkelijke verzorging

De kweker heeft de planten in de terraspot in normale, bemeste potgrond geplant. Na een week of zes is de voeding uit die grond verbruikt en moet je eens per week wat plantenvoeding in het gietwater doen. Niet te veel, omdat anders met name de petunia-achtige planten te veel blad gaan ontwikkelen. Je wilt tenslotte vooral bloemen zien. Geef bij normaal (niet te heet of te zonnig) weer om de paar dagen water op de potgrond (niet op de planten). Bij warm weer moet je vaker gieten. Laat de potgrond in ieder geval niet helemaal uitdrogen. Haal regelmatig uitgebloeide bloemen die aan de planten blijven zitten, weg. Dan bloeien ze beter en langer door.

TIP: Zet de potten niet te hoog. Het mooiste is als je erop en niet er van onderaf tegen de bloeiende planten aan kunt kijken.

In kort bestek

GroenRijk biedt nu rijk en langdurig bloeiende planten – zoals Bacopa’s, Fuchsia’s, Petunia’s en Calibrachoa’s – in leuke combinaties kant-en-klaar in terraspotten! Ze laten je genieten van stromen kleur tot ver in de herfst. Prachtig op je balkon, terras of ergens anders in je tuin. Een heerlijk bezit en een welkom cadeau! Heel makkelijk te verzorgen. Schitterende kleuren en heel veel combinaties. Maak het mooi bij je thuis!    

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...
Bosviolen blijven maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het bosviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij is wat kleiner en verfijnder dan...

Lees meer...
Peperomia’s: kleine planten met grootse bladeren

Peperomia’s zijn mooie, compacte planten die je huiskamer snel opfleuren. Ze verschillen van elkaar in grootte, bladvorm en kleur, maar vormen samen toch een hele leuke combinatie.

 

Peperomia’s verschillen vaak zo van elkaar, dat je eigenlijk niet door hebt dat ze familie zijn. Sommige hebben dik, vetplantachtig blad, anderen juist flinterdunne bladeren aan lange stengels. In de natuur zijn er naar alle waarschijnlijkheid wel meer dan 1000...

Lees meer...