De paradijselijke Philodendron xanadu

De paradijselijke Philodendron xanadu

v Als je goed voor deze plant zorgt, heb je er jarenlang plezier van. Langzaam groeit hij hoger en breder en de gekartelde bladeren raken steeds dieper ingesneden waardoor deze Philodendron ook steeds meer indruk maakt.

Van de jungle naar je huiskamer

De Philodendron xanadu is familie van de gatenplant. Philodendrons groeien in de Zuid-Amerikaanse jungle, waar ze gewend zijn aan lichte schaduw en een hoge luchtvochtigheid. Als je weet wat ze nodig hebben, is het ook makkelijk om ze goed te verzorgen. Wanneer de plant het naar zijn zin heeft, beloont hij je met mooie diepgroene bladeren. Hij kan een hoogte van wel 100 tot 120 cm bereiken en een breedte van 150 cm. Een prachtig gezicht!

Zo ben je gastvrij voor je Philodendron xanadu:

  • Geef de plant een plek in de halfschaduw en let er op dat hij niet in direct zonlicht staat.
  • Geef in de lente en zomer maandelijks wat vloeibare plantenvoeding, verkrijgbaar bij GroenRijk.
  • Verpot de plant eens per twee jaar naar een grotere pot.
  • Lelijke bladeren kun je gewoon wegsnoeien.
  • Pas op met kinderen en huisdieren. De plant is giftig.

Niet te nat

Geef één tot twee keer per week water. Is de grond na vier dagen nog behoorlijk nat, geef dan de volgende ronde wat minder water. Om te zorgen dat de wortels niet te nat worden, kun je ook water geven op een onderschotel, zodat de plant drinkt via de potgaten.  Sproei eens per week nog even de bladeren. De Philodendron xanadu vindt het heerlijk om even vochtige bladeren te hebben en zo verwijder je ook gelijk stof. Je zult zien dat het hem goed doet.

Dit vertellen de bladeren van de Philodendron xanadu aan jou:

  • Verkleurde bladeren aan de onderkant: de plant laat oude bladeren afsterven en maakt ruimte voor nieuwe.
  • Bruine of gele randen aan het blad: waarschijnlijk geef je teveel water. Probeer wat te minderen.
  • Gelig en slap hangend blad: mogelijk staat je plant teveel in de zon. Zoek een plek met wat minder zonlicht en kijk wat het effect is.
  • Er ontstaat een bloem tussen het blad: Dit komt nauwelijks voor. Knip de bloem af, want hij ruikt niet lekker en de bladeren en wortels krijgen anders te weinig energie.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...