Klokjesbloem

Klokjesbloem

Ja, deze klokjesbloem is een rijkbloeiende plant die ook in lichte schaduw groeit

Er bestaan meer dan 300 soorten klokjesbloemen (Campanula). Ze groeien allemaal in de gematigde klimaatzone op het noordelijk halfrond van onze aarde. De grootste soortenconcentratie is te vinden in de landen rond de Middellandse Zee (vooral op de Balkan) en in de Kaukasus (bij de Zwarte Zee). Er zijn kruipende soorten en manshoge. De meeste groeien in sappige weiden of hooggelegen bergweiden, enkele in bossen. Van veel soorten zijn zeer interessante cultivars ontwikkeld. GroenRijk heeft deze week de prachtige, rijk bloeiende cultivar ‘Get Mee’ ® van de soort Campanula portenschlagiana als kamerplant in de aanbieding. Deze soort stamt oorspronkelijk uit zonnig Dalmatië, de kuststreek van Kroatië aan de Adriatische Zee.


Campanula portenschlagiana is een van de beste soorten klokjesbloemen als het om het verdragen van droogte gaat. Deze soort groeit graag tussen los gesteente, wordt in Zuid-Europa veel in droog gestapelde keienmuren aangetroffen en staat bekend als een van de betrouwbaarste, rijkst bloeiende soorten voor de rotstuin. Deze plant doorstaat verbluffend lang een gebrek aan water en houdt het ook op wat minder lichte plekken heel lang uit. Vandaar dat de speurende blikken van de kamerplantenkwekers bij deze tuinplant bleven hangen. Dat zijn immers ideale eigenschappen voor een kamerplant. Ze zijn ermee gaan experimenteren en hun vermoeden bleek waar: diverse cultivars van C. portenschlagiana bleken royaal te voldoen aan alle eisen die redelijkerwijs aan  kamerplanten mogen worden gesteld. Daarin volgen ze een als kamerplant reeds vanouds vertrouwd familielid, namelijk de Ster van Bethlehem, wat ook een  klokjesbloem is (Campanula isophylla).

‘Get Mee’®, niet ‘Get Me’
Die dubbele ‘ee’ blijft een raadsel, maar ‘Get Mee’ is echt de Amerikaanse naam voor deze klokjesbloem die nu ook in Europa onder die naam wordt gekweekt en verhandeld. In de jaren ’60 van de vorige eeuw begon de Amerikaan Poul Madsen al Campanula’s als potplant te kweken. ‘Get Mee’ is ook in zijn kwekerij ontstaan. Het is een beschermde rasnaam, vandaar die ®. Het is een plant die korte (tot 10 cm lange) opgaande stengels vormt met glanzende, groene, lepelvormige tot hartvormige blaadjes met duidelijk getande randen. Daartussen verschijnen bloeistengels (tot 15 cm lang) die tijdens de bloei vol zitten met ongeveer een halve centimeter grote, violette, wijd openende, intens violetblauwe of witte klokjesbloemen die een duidelijke verdiepte ‘geul’ in de bloemblaadjes vertonen. De plant heeft ook verspreid voorkomende, groene haren. De soort bloeit in de natuur in juni-juli met nabloei in september. Bij ‘Get Mee’, die als kamerplant wordt gehouden, is dat anders. Die bloeit nu al rijk en langdurig. Een juweel in huis en heel makkelijk te verzorgen.

Verzorging
De Campanula ‘Get Mee’® die je nu koopt, is eigenlijk een zeer winterharde vaste plant die nu door de kweker vervroegd in bloei is gebracht. Als deze prachtig bloeiende mini-plant is uitgebloeid, kun je hem zondermeer in de volle grond van je tuin planten. Zet hem in z’n pot in huis wel licht, maar niet in fel zonlicht. Een normale kamertemperatuur is prima. Zorg dat de potgrond niet helemaal uitdroogt. Geef water als de grond in het potje droog aanvoelt. Eenmaal per week gieten is meestal genoeg. Doorlekkend water afgieten, ‘Get Mee’® houdt niet van langdurig natte voeten. Geef tijdens de groei en bloei eenmaal per veertien dagen plantenvoeding in het gietwater. Hij kan ook als potplant jarenlang meegaan. Laat hem dan koel overwinteren en verpot in het voorjaar in goede, verse potgrond. Hij zal dan meestal in zijn natuurlijke bloeiperiode weer in bloei komen. In de tuin zal ‘Get Mee’® zich via ondergronds kruipende uitlopers langzaam uitbreiden. Als hij het naar zijn zin heeft, kan hij met zijn frisgroene blaadjes muurtjes overgroeien en die in de zomer met bloemen overdekken.

TIP
Haal uitgebloeide bloempjes weg. Daarmee verleng je de bloeiperiode nog eens extra.

In kort bestek
De prachtige, vertederende, weinig eisende mini-klokjesbloem Campanula portenschlagiana ‘Get Mee’® wordt nu rijkbloeiend (blauw of wit) door GroenRijk als kamerplant aangeboden, maar kan na de bloei in de tuin worden geplant voor zomerbloei in volgende jaren. Het is in feite een oersterke, zeer droogteresistente, winterharde vaste plant die ook in lichte schaduw groeit.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...