Publiekslieveling Helleborus 'Christmas Carol'

Publiekslieveling Helleborus 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus 'Christmas Carol', komen in bloei van kerst tot en met januari, februari en soms maart. De plant wordt daarom ook wel kerstroos genoemd en kan zowel binnen als buiten bloeien. Binnen zal hij, door de warmte, rond de kerstdagen al kunnen bloeien, maar buiten openen de bloemen zich vanaf januari.

 

Ster in je huiskamer

De stijlvolle Helleborus 'Christmas Carol' is perfect om te gebruiken in kerststukken. Hij combineert goed met mos, hulst, dennentakken, kleine kerstballen en dennenappels. Ook wat gewaagdere combinaties met het grijsgroene blad van de eucalyptus geven een luxe, feestelijke sfeer. Zet de plant liever niet in de middagzon of boven een verwarming en let er op dat de aarde niet te droog wordt. Als je eens in de twee weken wat vloeibare plantenvoeding geeft, duurt de bloei langer. Na de vorst rond maart kun je de uitgebloeide kerstroos buiten planten. 

 

Openlucht spektakel 

Helleborussen groeien in de natuur in loofbossen. Tijdens de donkerste dagen van het jaar vangen ze nog het zonlicht op dat door de kale takken schijnt. Als het weer warmer wordt, profiteren ze van de schaduw van de bladeren. Op een plekje in de halfschaduw heeft je Helleborus het daarom prima naar zijn zin. Hij houdt van voedzame grond waar  humus en een beetje kalk in zit, en bikkelt zich makkelijk door ijskoude temperaturen. Na de bloei blijft het overgebleven blad het hele jaar groen en zorgt voor een doorlopende voorstelling.  

 

Zo blijft je Helleborus 'Christmas Carol' buiten goed:

  • Snoei in het voorjaar lelijke bladeren en uitgebloeide bloemen weg.
  • In de herfst kun je Helleborussen eventueel wat compost of koemestkorrels geven.
  • Hangt je Helleborus er slap bij tijdens een vorstperiode? Geen probleem. Het vocht gaat tijdelijk naar het blad en de wortels, zodat de bloemen niet bevriezen. Na de vorst richten de bloemen zich weer op.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...