Welke lavendel verdient een pluim?

Welke lavendel verdient een pluim?

Lavandula stoechas ‘Anouk Pink’ verdient wat ons betreft een pluim. Ze bloeit langer en eerder dan andere soorten. Ze ruikt heerlijk en is gastvrij voor vlinders. Gelukkig hoeven wij al die struiken zelf geen pluim te geven. Lavandula stoechas heeft al een prachtige roze toef op haar hoofd. Deze kuif of pluim bestaat uit flinterdunne roze blaadjes die de top van de prachtige dieppaarse aren versieren. Zo komt ze aan haar Nederlandse naam kuiflavendel of pluimlavendel.

Lavendel: Voor geuren en kleuren

Lavandula stoechas Anouk Pink geurt heerlijk. Wel wat anders dan je waarschijnlijk gewend bent, het is meer een dennengeur. Lavendel kan makkelijk in de volle zon. Een beetje beschutting tegen wind voorkomt uitdrogen en geeft in de winter bescherming tegen vorst. Van de kuiflavendel is de Anouk het meest winterhard, maar voor de zekerheid kan je haar ook in een kuip zetten die je ’s winters verplaatst naar een vorstvrije ruimte.

Meer lavendel?

Zonder veel extra aandacht bloeit je Lavandula stoechas al van juli tot en met september. Dus eerder én langer dan gewone lavendel. Als je tussentijds de uitgebloeide bloempjes verwijdert bloeit de Anouk rijk en vol. Plantenvoeding toevoegen is natuurlijk het geheim van elke tuinbezitter. Om de volgende jaren weer plezier te hebben van je Lavandula snoei je de struik in het voorjaar terug. Als je dat jaarlijks doet mag je de plant tot ongeveer 15 cm van de grond terugsnoeien.

Lavandula: waardplant voor vlinders

Vlinders maken je tuin extra levendig en houden de natuur in evenwicht. Lavendel is een belangrijke waardplant, ofwel een voedingsbron voor vlinders en bijen. Lavandula stoechas wordt ook wel Vlinderlavendel genoemd. Vrouwtjesvlinders hebben de nectar uit de bloemen nodig om eitjes aan te maken. Wil je je tuin vlindervriendelijk maken? Denk dan aan deze top 10 van de Vlinderstichting (in volgorde van bloeitijd):

  • Winterheide
  • Sneeuwbal
  • Judaspenning
  • Lavendel
  • Vlinderstruik
  • IJzerhard
  • Koninginnenkruid
  • Hemelsleutel
  • Herfstaster
  • Klimop

Franse Lavendel, Spaanse Lavendel…

De Provence in Frankrijk staat bekend om zijn uitgestrekte lavendelvelden. Nederlanders noemen Kuiflavendel dan ook wel Franse lavendel. In Engeland noemen ze het dan weer Spanish Lavender! Hoe jij de Lavandula stoechas ‘Anouk Pink’ ook wilt noemen, de plant staat te springen om het zonnigste plekje van je tuin.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...