Gazania, een zonaanbidster!

Gazania, een zonaanbidster!

Middaggoud, ofwel Gazania, komt uit Zuid-Afrika. De plant is dan ook een flink portie zon gewend. Bij mooi weer opent de Gazania haar bladen voluit. De aller vroegste Gazania’s bloeien hier eind april, zo rond Koningsdag. De bloemenpracht van oranje-rode tinten is dan een vorstelijke verschijning!

Gazania: gul met zon, zuinig met water

Kies voor je Gazania een plek in de volle zon. Dan openen de prachtige bloemen zich volledig. ’s Nachts en met bewolkt weer kruipt ze eventjes in haar schulp om met zon weer te ‘shinen’. Vorst kan deze plant niet goed verdragen, dus gun haar in het vroege voorjaar een beetje beschutting tegen koude wind. Gazania’s kunnen toe met een weinig water. Ze hebben zelfs een hekel aan een voetenbad. Let er dus op dat giet- of regenwater goed weg kan lopen.

Middaggoud, rijke schakering aan warme kleuren

Gazania’s worden zo’n 15 tot 25 centimeter hoog. De bloemen bereiken een doorsnede van wel 7 tot 10 centimeter. Bekend zijn de varianten met warme kleuren, zoals oranje en roodbruin. Maar er zijn ook prachtige witte, paarse en groene soorten. Het grijsgroene blad is vrij stug, dat is meteen ook een teken dat ze goed tegen droogte kunnen. In Nederland is de plant eenjarig, want ze is niet winterhard. Met de Gazania’s van GroenRijk kun je het nieuwe seizoen starten met stevige nieuwe planten.

Lang zal ze leven: rek de bloei van de Gazania

Gazania’s houden van goed ‘eten’. Vloeibare mest elke drie à vier weken doet wonderen voor de aanmaak van nieuwe knoppen. Dat geldt zowel voor Gazania’s in potten als in borders. Ook het verwijderen van de uitgebloeide bloemen zorgt voor meer bloemen en verlengt de bloeitijd. In een mooie zomer kunnen Gazania’s tot en met september bloeien. Als bonus op al die mooie bloemen krijg je bovendien vlinders en bijen op bezoek!

Drie Gazania weetjes:

  • Gazania heet in het Nederlands Middaggoud, ze komt uit de familie van Asteraceae.
  • Vier bloeiverlengers zijn: vloeibare mest, uitgebloeide bloemen verwijderen, een zonnige standplaats en droge voeten.
  • Uitdaging voor planten pro’s: probeer je Gazania op een vorstvrije plek over te houden tot volgende jaar. 

Wil je iets nieuws onder de (warme) zon? Kies voor een Gazania!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...