Kleurbrengers: tuinplanten van de maand april

Kleurbrengers: tuinplanten van de maand april

Het verhaal achter kleurbrengers 

Grote bloemen, kleine bloemen. Klimmers, hangers en kruipers. Voor in de volle grond, in potten en bakken en in hangmanden. Met de Kleurbrengers is het in één keer lente in je tuin, op je terras en op je balkon.

Begonia, ijzerhard (Verbena), middaggoud (Gazania) en Bougainvillea zijn allemaal rijke bloeiers met verschillende vormen, zodat er meteen van alles te zien en te beleven is in je tuin. Laagblijvende zomerbloeiers begonia, middaggoud en ijzerhard zijn er in verschillende kleuren. Begonia wordt vooral aangeboden in wit, roze en rood, ijzerhard in wit, paars, rood en roze en middaggoud in fel oranje, brons-bruin, wit en geel. Kuipplant Bougainvillea, met zijn gekleurde schutblaadjes, is er in vele tinten die prachtig met de andere kleurbrengers matchen. Bougainvillea groeit boven de andere kleurbrengers uit. Zo kun je een balkon, terras en tuin goed van kleur voorzien in verschillende hoogten en is er altijd wel een combinatie te maken in je eigen smaak. 

Herkomst 

Begonia en Bougainvillea komen uit Zuid-Amerika, middaggoud uit Zuid-Afrika en ijzerhard is in heel Eurazië en de Verenigde Staten te vinden. 

Begonia kenmerkt zich altijd door het asymmetrische blad en zijn er in verschillende verschijningsvormen. Voor de tuin of als hangplant, soms   kenmerkend door een rijke bloei van kleine begoniabloemetjes.

IJzerhard (Verbena) kenmerkt zich door samengestelde bloeiwijzen en gelobde of fijn ingesneden bladeren. En zijn er vooral in de kleuren rood, roze, wit en lila. De soort zoals de bonariensis of  rigida zijn hoger en vaak lila of paars van kleur. 

Middaggoud (Gazania) kenmerkt zich door bloemen die overdag, bij mooi zonnig weer open gaan en in de avond weer sluiten. Het langwerpige spatelvormige blad is vrij stug, een teken dat ze goed tegen wat droogte kunnen. Ze zijn er vooral in oranje, geel, bruin en roze, zowel groen- als grijsbladig. 

Bougainvillea wordt aangeboden in cultivars uit twee verschillende soorten: de struikvorm en als klimplant. De plant bloeit met gekleurde schutbladeren en daarin zuiver witte bloemetjes.

Verzorgingstips

  • Kleurbrengers staan allemaal graag zonnig, maar kunnen ook halfschaduw verdragen.
  • De bloei kost veel energie, de kluit liever niet laten uitdrogen. Kleurbrengers in kuipen en bakken hebben vaak wat extra water nodig. 
  • Elke twee weken wat plantenvoeding geven bevordert de bloei. 
  • Uitgebloeide bloemen kunnen worden weggehaald, dan maken de Kleurbrengers eerder nieuwe knoppen aan. 
  • De lage Kleurbrengers zijn eenjarig, Bougainvillea kan, mits hij licht, droog en koel overwintert, het volgende jaar een doorstart maken. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...