Hoe krijg ik mijn kleurtje terug?

Hoe krijg ik mijn kleurtje terug?

Blauwe Hydrangea, ofwel hortensia’s, verschieten van kleur als de grond niet zuur en ijzerhoudend genoeg is. De oplossing is eenvoudig: aluminium sulfaat of kali-aluin in het gietwater en de blauwe kleur is snel terug. Ben je niet zo’n scheikundig? Pokon ‘Hortensia Blauw’ doet precies hetzelfde. Wil je juist voorkomen dat roze hortensia’s blauwig worden? Breng de zuurgraad van je grond dan omlaag met kalk.

Hortensia past in iedere tuin

Bijna iedereen kent wel de Boerenhortensia, de Hydrangea macrophylla. Het is een geliefde blikvanger met royale bolvormige bloemen in roze, wit, rood en blauw. Steeds populairder is de Hydrangea arborescens, ‘Annabelle’ ook wel sneeuwbal genoemd. Deze uit Amerika afkomstige soort geeft een lawine aan witte bollen, tot wel 30 cm in doorsnede! Bloeiende Annabellen zijn het spektakelstuk in je tuin!

Van klassiek tot kunstzinnig

Naast bolle bloemvormen zijn er ook hortensia’s die hun bloemen op een presenteerblaadje leggen. De naam voor die soort komt uit het Duits, ze heten ‘Teller’ ofwel bord. De schermen hebben één kleur, of juist een combinatie van kleuren. Zelfs dieprood en paars komen voor. Bij sommige schermen lijken de binnenste bloempjes niet uit te komen. Dat is maar schijn, ze zijn vooral een stuk kleiner. De buitenste bloemen zijn groot en opvallend. Dat zijn steriele bloemen zonder stampers of meeldraad. De combinatie van korrelig aandoende bloemen in het hart naast open blaadjes aan de rand oogt kunstzinnig en speels. 

Rijke grond, rijke bloei

Hortensia’s slaan het best aan in het vroege voorjaar (maart) of in de herfst (oktober/november). Ze doen het goed op een rijke, kleiachtige, vochtige grond die goed doorlatend is. Vrijwel elke hortensiasoort wil een half zonnige tot half schaduw plek. De bloei is op het hoogtepunt als schoolkinderen zomervakantie hebben. Voor kwekers blijft het een sport om langbloeiende soorten te ontwikkelen. Namen als ‘Endless Summer’ of ‘Forever and Ever’ geven aan dat ze daar uitstekend in slagen.

Hortensia tips & tricks:

  • Je aankoop eerst van dichtbij bewonderen? De meeste soorten kunnen ook op een koele plek in de huiskamer.
  • In optima forma worden hortensia’s 1,5 meter hoog. Belangrijk bij je tuinontwerp!
  • Met aluminiumsulfaat, kali-aluin of Pokon Blauw maak je je hortensia’s blauwer.
  • In de herfst krijgen veel hortensia’s een prachtige najaarsgloed. Zet ze in een vaas op een brocante tafeltje en geniet van een romantisch tafereel.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...