Tuinplant van de Maand december: Kerstplanten

Tuinplant van de Maand december: Kerstplanten

Naast de bekende kerstboom zijn er drie mooie groenblijvende planten die we tot kerstplant kunnen omtoveren: Buxus, Laurus en Chamaecyparis. Voor de deur, in de tuin of op het balkon geeft u deze permanente planten een gloedvolle metamorfose met sfeerverlichting en kerstversiering.

Buxus, Laurus en Chamaecyparis

Buxus staat ook bekend onder de namen ‘palmboompje’ en ‘buksboom‘. De altijd groene takjes symboliseren het leven, heel toepasselijk met Kerstmis. Deze wintergroene en bladhoudende heester geeft structuur aan een tuin, balkon of terras, juist ook in de winter. Bovendien vangen de bladeren van de Buxus fijnstof uit de lucht op. Nog een mooie karaktertrek van de Buxus: u kunt de plant in bijna elke gewenste vorm knippen. 

De bekendste conifeer voor de kerstperiode is Chamaecyparis lawsoniana ’Ellwoodii’. Deze plant, die ongeveer 1,25 meter hoog wordt, is heel geschikt voor potten of bakken. ’Ellwoodii’ heeft een opgaande piramidevorm en is grijsblauw van kleur. In z’n jeugd heeft de plant opstaande twijgen en dunne, blauwe naaldjes. Oudere planten hebben meer toppen en de volwassen vorm heeft schubjes. 

De Laurus of laurier leent zich ook goed om te decoreren met kerstversiering, vooral de bol- of piramidevormen. De altijd groene Laurus nobilis heeft een statige uitstraling, hetgeen verwijst naar het woordje nobilis. En wanneer u de blaadjes nog wilt gebruiken in tijdens het koken, dan heeft u die altijd bij de hand. 

Verzorging kerstplanten

Alle drie de planten vragen een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de planten in een goed doorlatende, vochtige grond en geef ze regelmatig water. De Buxus, Laurus en Chamaecyparis krijgen in het voorjaar graag extra voeding zodat ze goed doorgroeien en gezond blijven. Dat geldt met name voor de planten die in potten staan. In principe zijn de Buxus en Chamaecyparis goed winterhard. De Laurus kan enkele graden vorst verdragen maar bescherm de plant bij strenge vorst of haal hem naar binnen. 

Snoeitips kerstplanten

Alle drie de kerstplanten lenen zich goed voor vormsnoei en worden ook vaak in bijzondere vormen aangeboden. Vooral van Buxus en Laurus kunt u prachtige bollen, piramides of cilindervormen maken. De beste periodes om de planten te snoeien zijn juni en einde september. Eigenlijk is snoeien alleen nodig als de planten echt te groot worden en om ze goed in vorm te houden. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...