Perenboom

Perenboom

Patio-perenboompjes blijven klein, maar bloeien even mooi en geven net zulke lekkere, sappige vruchten als de grotere kweekvormen

Peren eten uit eigen tuin! Lekkerder en verser kan het niet! Met Patio-perenboompjes kun je zelfs peren plukken op je balkon of terras. Wie wil dat nu niet!? Perenboompjes bloeien bovendien prachtig en Patio-perenboompjes zijn een uitkomst voor wie weinig tuinruimte of zelfs helemaal geen tuin heeft. Het zijn echte miniatuurboompjes die heel langzaam groeien en op den duur maximaal 150 cm hoog worden. Anders dan de zuilfruitboompjes die nauwelijks vertakken hebben Patio-perenboompjes nog een echte vertakte kroon boven een stammetje dat de langzame groei regelt. Ideaal, ook voor aanplant in een flinke pot of diepe plantenbak. GroenRijk heeft de boompjes in een mooie maat (90 cm hoog) en in een forse kweekpot (doorsnee 18 cm) voor je klaar staan. Ook een prachtig cadeau (tip: 18 juni is het in Nederland Vaderdag)!

Zelfbestuivend, dus geen ander ras als bestuiver nodig

De Patio-perenrassen die GroenRijk speciaal deze week voor je in de aanbieding heeft, zijn allemaal zelfbestuivend. Dat betekent dat de boompjes ook vruchten geven als er geen ander perenboompje (met vreemd stuifmeel) in de buurt staat. Je Patio-peertje is daardoor ook niet afhankelijk van de bloeitijd van een tweede perenboompje. De bestuivende bijen en andere insecten brengen het eigen stuifmeel uit de bloemen van je boompje van bloem tot bloem. Met sappige peren als resultaat. Het is wel waar dat als er een tweede bestuiver van een ander ras bij staat, de opbrengst aan vruchten vaak groter is. De drie rassen Patio-peertjes uit de aanbieding van deze week zijn deels ook bestuivers voor elkaar.

Nu drie soorten Patio-peertjes (leuke oude rassen) in de aanbieding

*‘Bonne Louise (d’Avranches)’ (uit 1780) bloeit rijk met massa’s geurende, witte bloempjes. Vanaf augustus zijn de heerlijke handpeertjes plukrijp. Ze zijn heel sappig en smaken heerlijk lichtzuur (frisse smaak). Ze zijn groen met vaak een rode blos aan de zonkant. Eet de vruchten vers van het boompje. De peertjes zijn koel bewaard houdbaar tot midden oktober.

* ‘Doyenné du Comice’. Ook dit oude ras (uit ca. 1850) bloeit rijk en wit uit rozerode bloemknoppen. Heel mooi!. De grote, brede, zoete en sappige geel-bruine vruchten (ook met rode blos) zijn consumptierijp in september-oktober. Koel bewaarbaar tot december. Smeltend vruchtvlees, heel lekker.

* ‘Beurré Hardy’.  Uit 1820. Zeer decoratieve bloei. Een  heerlijke dikbuikige handpeer die  vrij grote, roestbruine vruchten geeft. Het vruchtvlees is heel aromatisch, sappig en zoet. Stevige schil. Vanaf half september vers te oogsten. De vruchten zijn koel houdbaar tot half oktober.

Verzorging

Zet je Patio-boompje liefst op een zonnige, enigszins beschutte plek. De boompjes verdragen iets schaduw, maar de vruchten rijpen het beste in de zon. Patio-perenboompjes zijn bladverliezend. Doordat de boompjes in pot zijn gekweekt, kun je ze nu met kweekpot en al in een sierpot zetten, maar je kunt de kluit ook uit de pot halen en je Patio-perenboompje in de volle grond van je tuin of in een grotere pot, bak, kuip of mand overplanten. Patio-perenboompjes vragen lichtzure tot pH-neutrale, goed doorlaatbare, vruchtbare en vochthoudende grond. Laat de grond nooit helemaal uitdrogen. Alle Patio-perenboompjes die GroenRijk nu aanbiedt, bloeien in de periode april-mei. Mocht het tijdens de bloei gaan vriezen (late nachtvorst), bescherm het boompje daar dan tegen (bijv. tijdelijk met tuinvlies). Bevroren bloemen betekent: weinig of geen vruchten. Geef je Patio-perenboompjes in het vroege voorjaar speciale kaliumrijke mest voor fruitbomen (ook gedroogde koemestkorrels zijn heel goed). GroenRijk heeft alles wat je voor de verzorging van je boompjes nodig zou kunnen hebben. Door de langzame groei hoeven Patio-perenboompjes niet of nauwelijks te worden gesnoeid. Wil je wel snoeien of wil je de vorm van je boompje iets corrigeren, dan kun je te lang uitgroeiende zijtakken van de takken in januari-maart wat inkorten.

Peren zijn heel gezond

Peren bevatten veel vezels die heel goed zijn voor je spijsvertering. Je kunt een peer gerust met schil en al opeten. Zeker als het je zelfgekweekte, onbespoten peren zijn. Daarnaast zitten er veel natuurlijke suikers in, waaronder veel fructose. Vruchtensuiker zorgt voor veel energie. Die vruchtensuikers zitten ook in het sap van de vruchten. Supergezond!

Waarin Patio-peren van andere fruitboomvormen verschillen

Perenbomen zijn middelgrote fruitbomen. Om de typische eigenschappen van alle verschillende rassen te bewaren worden daarvan stekken genomen. Die worden geënt op een zaailing-onderstam. De keuze van de onderstam bepaalt ook de grootte en de groeisnelheid van de bomen. De meest voorkomende typen zijn:

  • Laagstam (stamhoogte 50 cm; boomhoogte uiteindelijk 2-4 m;
  • Halfstam (stamhoogte 100 cm; boomhoogte uiteindelijk 3-5 m;
  • Hoogstam (stamhoogte 180-200 cm; boomhoogte uiteindelijk 6-10 m of meer.

Daarnaast zijn er onderstammen die dwerggroei geven. Onderstammen voor Patio-boompjes zijn daar een voorbeeld van. Maar het kan nog kleiner: dan ontstaan er zuil-fruitbomen die alleen nog maar een hoofdtak en zelfs geen zijtakken meer vormen. Bloemen en vruchten lijken daarbij uit de stam te komen. Patio-perenboompjes vormen nog een echte takkenkroon.

Behalve in deze vormen worden heel veel vruchtbomen ook als leifruit gekweekt. De kronen worden dan door gerichte snoei plat (in één vlak) gehouden

TIP

Alle oude perenrassen kennen zogenaamde ‘beurtjaren’. Dat betekent dat ze niet alle jaren even rijk vruchten dragen. Er is dan niets met ze aan de hand. Ze zijn dan gewoon moe van de enorme vruchtinspanning uit het jaar ervoor en doen het dan een jaartje wat rustiger aan.

In kort bestek

GroenRijk heeft deze week drie prachtige Patio-perenboompjes in de aanbieding: echte oude fruitrassen in dwergvorm, uiterst langzaam groeiend, in pot gekweekt. Maar ze bloeien als hun grote broers en de vruchten zijn even groot en net zo lekker. Ideaal voor kleine tuinen en (in pot) op balkon of terras (patio). Makkelijke verzorging. Heerlijke, gezonde peren: eet ze vers van je eigen boompje! Ook een prachtcadeau voor Vaderdag (in Nederland 18 juni).

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Salvia

Deze salie staat graag op een zonnige plek in border of plantenbak

Lees meer...
Tuinplant van de Maand juni: Zomerbloeiende vaste planten

Met zomerbloeiende vaste planten haalt u kleur en geur naar uw terras, een lokroep voor bijen en vlinders. En omdat het winterharde vaste planten zijn, heeft u er zomer na zomer plezier van. Maak kennis met de Echinacea, Phlox en Delphinium.

Lees meer...
Mannenplanten: woonplanten van de maand juni

Sterke vormen, stevige struikvormen, relaxed in de omgang – deze stoere planten zullen de Afdeling Testosteron zeker aanspreken. Codiaeum biedt sterke kleuren, Philodendron oogt oer en stoer, Sansevieria is zo goed als onderhoudsvrij, Schefflera groeit met je mee tot het een binnenboom is en Scindapsus is een zelfredzaam type dat op wat water en voeding desnoods een hele wand voor je volgroeit. Het zijn allemaal planten met een robuust karakter, die als groene Steve McQueens bijdragen aan je ongetwijfeld onweerstaanbare aantrekkingskracht.

Lees meer...
Hortensia

Het type hortensia’s waaraan GroenRijk deze week speciaal aandacht geeft, wordt wel boerenhortensia genoemd (in Vlaanderen ook bolhortensia), maar hij heet officieel Hydrangea macrophylla. De volksnaam hortensia dankt de plant naar wordt aangenomen – niemand weet het echt zeker – aan Hortense Eugénie de Beauharnais die van 1806 tot 1810 koningin van Holland was. Ze was de echtgenote van de eerste Nederlandse koning Louis Bonaparte, een broer van de toenmalige Franse keizer Napoleon Bonaparte. Ooit gaven de biologen Von Siebold en Smith de geslachtsnaam Hortensia aan de Hydrangea, maar dat is lang geleden. De naam Hydrangea komt uit het Grieks en betekent ‘watervat’. Die naam danken de planten aan de enorme hoeveelheden water die ze opzuigen en verdampen. De soortnaam macrophylla komt uit het Latijn en betekent ‘groot blad’. De boerenhortensia is dus eigenlijk het ‘grootbladig watervat’. GroenRijk biedt deze prachtige planten nu in een grote kweekpot aan (doorsnee
23 cm).

Lees meer...