Verzorgingstips moestuin(tjes)

Verzorgingstips moestuin(tjes)

Een goed begin is het halve werk. Albert Heijn geeft de aanzet met moestuinpotjes die kinderen – en volwassen – makkelijk kunnen verzorgen in de vensterbank. Maar kleine zaadjes worden groot, en dan? Daarom heeft GroenRijk een handig e-book ‘Moestuinieren voor groentjes’ gemaakt. Download het hier en lees ook alvast de volgende tips om te zorgen voor een geslaagde en rijke oogst.

5 verzorgingstips 

1. Zaai niet te dicht op elkaar en niet een heel zakje in een keer. Zo voorkom je dat je opkomende plantjes die te dicht op elkaar groeien weer voorzichtig moet weghalen en dat je straks met een overschot aan een bepaalde groente zit.

2. Zorg ervoor dat de jonge plantjes in de vensterbank niet uitdrogen. Kijk regelmatig of de blaadjes slap hangen en of de grond erg droog aanvoelt. Staan ze eenmaal buiten, geef dan op warme, zonnige dagen geen water midden op de dag, want dan kunnen de blaadjes verbranden.

3. Laat groenten en kruiden die je binnen hebt opgekweekt eerst ‘afharden’ voordat je ze dag en nacht buiten laat staan of in de volle grond plant: zet ze elke dag een paar uur langer buiten, zodat ze geleidelijk aan het temperatuursverschil met binnen kunnen wennen.

4. Houd rekening met de hoeveelheid mest die bepaalde groenten al dan niet nodig hebben om goed te kunnen groeien.

Algemene richtlijnen:

  • Veel/regelmatig mest: aardappelen, aardbeien, kool en tomaten.
  • Matig mest: bietjes, radijs, selderij, sla, spinazie en uien.
  • Geen mest: erwten, bonen en de meeste kruiden.
     

5. Houd slakken en rupsen weg met een glazen cloche, een laag fijngemaakte eierschalen of schelpen, met kopertape of door de randen van de pot of bak in te smeren met een dikke laag vaseline. Kijk elke dag even of er geen slakken of rupsen bij de plantjes zitten.
 

Bekijk de tips voor een prachtige moestuin

De moestuinexperts van GroenRijk hebben tips en antwoorden op veel gestelde vragen op een rij gezet. Pas de tips toe en geniet van een prachtige moestuin: klik hier om het e-book te downloaden.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

duurzaam tuinieren
Het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...