Portulaca Carnaval

Portulaca Carnaval

Ja, de Portulaca Carnaval is een vrolijk bloeiende éénjarige planten-combinatie die graag in de volle zon staat

Portulak (Portulaca grandiflora) Carnaval is een in een schaal gekweekte combinatie van vrolijke, zomerbloeiende portulak-planten met feestelijk gekleurde bloemen (diverse kleuren). Portulak is een van die heerlijke planten die aan het zonnige zuiden doen denken. Die sfeer stralen ze helemaal uit. Planten die een uitgesproken vakantiegevoel geven. Daar hoef je niet voor op reis. Portulak stamt uit het warme, tropische deel van Zuid-Amerika: uit Brazilië, Argentinië en Uruguay. In de kleuren van de bloemen klinkt de samba, de bossa nova en de tango. De Carnaval-combinatie is een en al ritme en een werveling van kleur. Wie wil dat nu niet op het balkon of terras!

Een feest van bloemen
Dat zuidelijke temperament zit ook in het gedrag van de bloemen. Ze gaan van oorsprong wijd open bij mooi zonnig weer, maar dan tonen ze ook alles wat ze hebben! De nieuwe Carnaval-plantencombinatie die GroenRijk nu in schaal gekweekt biedt, bestaat uit planten die veel beter aan ons klimaat zijn aangepast dan eerdere rassen. Ze bloeien sneller en al bij minder zon en ook veel eerder op de dag dan de oude rassen. De bloemen doen aan kleine pioenroosjes denken. De Engelsen en Amerikanen noemen deze plant dan ook ‘Moss Rose’. Ze blijven laag (tot 20 cm) en bloeien van mei tot september, of eigenlijk tot de eerste nachtvorsten als je regelmatig de uitgebloeide bloemen weg haalt. Dan gaat de vorming van de stroom aan bloemen gewoon door. De kleuren van de bloemen zijn heel opvallend: rood, geel, wit, lila en alle tinten daar tussenin. De nieuwe rassen hebben vooral halfgevulde bloemen, dus nog meer kleurige bloemblaadjes. De stengels zijn vaak opvallend rood tussen het grijzig groene blad.

Prachtig in een schaal
Het zijn prachtige planten voor de rotstuin, voor potten op het terras, als randplanten, voor een plek vooraan in de border. Bovendien perfect voor een hanging basket of zoals GroenRijk ze nu aanbiedt: in een aantrekkelijke schaal die je op ieder zonnig plekje kunt neerzetten. Ideaal voor een vochtige tot droge, warme standplaats waar toch niet te veel regen valt of water snel verdampt. Hoewel je aan de hand van de vetplantachtige blaadjes zou kunnen verwachten dat het echte droogteplanten zijn, is het toch beter ze wel regelmatig water te geven. De planten doen het dan veel beter. Maar het is waar, dankzij het vocht dat de planten in hun verdikte blaadjes en stengels opslaan, kunnen ze droge perioden goed overleven. Zo houden ze het uit waar andere bloeiers allang zouden verwelken, maar helemaal zonder water redden ze het niet. De (pot)grond mag tussen twee gietbeurten in wel wat droog worden en je kunt ook gerust een paar weken met vakantie zonder dat er iemand naar je portulak Carnaval omkijkt.

Omring je met zomerse kleur
GroenRijk heeft nog veel meer vrolijke zomerbloeiers voor je in voorraad, zoals vlasleeuwenbekjes (Linaria reticulata), Gazania, kleinbloemige Petunia (ook Mini-Petunia of Calibrachoa) en lage Zinnia’s. Als je Mexicaanse madeliefjes (Erigeron karvinskianus) in je tuin plant, krijg je ze daarna altijd weer terug; ze zaaien zich overal uit). Nog meer zomersuggesties: Nemesia, Nierembergia in wit en paars, en de strandviolier (Malcolmia). Je kunt naar hartelust combineren.

TIP
Zet een schaal met laag blijvende planten, zoals portulak Carnaval, altijd wat hoger, bijvoorbeeld op een buitentafel. Dan vallen ze veel meer op. Portulakplantjes moet je (net zoals veel andere zomerbloeiers) pas buiten toepassen als er absoluut geen kans op nachtvorst meer is.

In kort bestek
Portulak Carnaval is de naam van een combinatie (in schaal) van vrolijk bloeiende, zonminnende, eenjarige portulak-planten (Portulaca grandiflora) met gele, rode, lila en zelfs witte roosachtige bloemen boven fijn, vetbladachtig loof aan roodgetinte stengels. Bloei van mei tot september. Makkelijk te verzorgen en zeer goed bestand tegen droogte. Ideaal op balkon en terras.  

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...